Annons

Ny avfallsplan i Växjö

Växjö • Publicerad 5 februari 2020

Lessebo, Markaryds, Tingsryds, Växjö och Älmhults kommuner har arbetat fram ett gemensamt förslag på en ny avfallsplan – ”På väg mot ett Småland utan avfall”. Förslaget är ute på samråd under februari månad. Planen beskriver hur kommunerna långsiktigt ska hantera avfallsfrågor och innehåller mål och aktiviteter för att uppnå ett hållbart samhälle med mindre avfall och istället mer återanvändning och återvinning.

– Jag tycker det känns jättebra att våra fem ägarkommuner nu gemensamt går fram med ett så här ambitiöst förslag. Från att avfallshantering tidigare mycket har handlat om insamling av avfall för förbränning och materialåtervinning måste vi nu fokusera på att förebygga att avfall uppstår och i andra hand återanvända så mycket som möjligt. De här målen och aktiviteter kommer bidra till omställningen till ett cirkulärt samhälle, säger Jessica Cedervall, VD på SSAM.

Förslaget innehåller till exempel målsättningar om att till 2025 minska avfallsmängderna med 25%, minska mängden matsvinn med 50% och minska nedskräpningen i kommunerna. Det handlar också återanvändning av byggmaterial, källsortering i alla kommunala lokaler, insamling av matavfall i flerbostadsfastigheter och förebyggande av avfall vid upphandlingar.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons