Annons

Ny bok om Husebys fascinerande värld

Huseby • Publicerad 2 december 2018
Foto: David Färdigh

Det levande Huseby! Så heter den nyutkomna boken där historieprofessorn Lars-Olof Larsson skildrar Huseby Bruks fascinerande historia och familjen Stephens öden och äventyr. Dåtid kompletteras med såväl nutid som framtidsperspektiv.

Trots en historia på nästan 400 år så finns det idag en fantastisk framåtriktad rörelse på Huseby, konstaterar journalisten och guiden Åke Svensson.

Annons

När historieprofessorn Lars-Olof Larsson våren 2008 drabbades av en stroke befann han sig mitt i ett intensivt arbete med ett manuskript om Huseby, från godsets början till dess slut som privat egendom. Efter önskemål från Lars-Olofs familj har nu Historiska föreningen i Kronobergs län färdigställt och tryckt boken, som fått titeln Det levande Huseby.

– Vi ger ut boken som en del av föreningens 40-årsjubileum. Det är väldigt passande då Lars-Olof var initiativtagare till föreningens bildande 1978. Så boksläppet blir en hyllning till honom, berättar föreningens nuvarande ordförande Stefan Höjelid.

Större delen av boken är Lars-Olofs verk, men tre kapitel har tillkommit, bland annat har litteraturvetaren Margareta Petersson tack vare nyfunnen dokumentation kunnat skildra hur Joseph Stephens skapade sin förmögenhet i Indien. Historikern Erik Wångmar berättar om Florence Stephens liv, inklusive den berömda Husebyskandalen. Avslutningsvis tar journalisten och guiden Åke Svensson över stafettpinnen och skildrar det nutida Huseby som besöksmål och kunskapscentrum.

– Idag bygger man upp ett Science Center här i Huseby med inriktning på skog och vatten. Så titeln på boken Det levande Huseby stämmer verkligen. Trots sina snart 400 år så finns en fantastisk framåtrörelse på Huseby!

Sofie Magnusson, VD på Huseby Bruk, konstaterar att det finns ett växande intresse för Huseby.

– Vi har haft ökande besökssiffror de senaste åren. Många är nyfikna på Husebys historia och den här boken kommer bidra till ett fortsatt stort intresse.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons