Annons

Ny bolagsstruktur föreslås i Växjö kommun – bolagen slås samman

Växjö • Publicerad 23 juni 2021
Foto: Pressbild/Oscar Appelgren

I oktober förra året meddelade Blågröna Växjö att de ville förändra bolagsstrukturen i Växjö kommun och bilda två bolag där Videum och Vöfab skulle ingå i ett gemensamt lokalbolag och att Växjöbostäder och Vidingehem skulle ingå i ett gemensamt bostadsbolag. Detta i ett försök att skapa bättre förutsättningar för bolagen att bygga och verka i hela kommunen.

Nu har förslaget till en ny bolagsstruktur och tidplan för förändringen presenterats för medarbetarna och det har blivit några förändringar jämfört med den informationen. I det nya förslaget blir det ett bostadsbolag med namnet Vidingehem, ett lokalbolag med namnet Vöfab och ett Science Park-bolag med namnet Växjö Linnaeus Science Park.

Annons

– Vidingehem får ekonomiska muskler att bygga i hela kommunen och engagera sig i tätorternas och landsbygdens utveckling. Vöfab ska tillhandahålla ändamålsenliga, effektiva lokaler så att mer resurser kan gå till välfärdens kärna istället för hyror och Växjö Linnaeus Science Park ska arbeta för en hög och hållbar tillväxt, säger Oliver Rosengren (M), ordförande VKAB.

Alla medarbetare kommer enligt Växjö kommun erbjudas anställning i de nya bolagen.

Förslaget planeras gå till beslut i kommunfullmäktige den 31 augusti. Därefter väntas förändringen påbörjas med rekryteringar av verkställande direktörer. Förändringen ska vara helt genomförd vid årsskiftet 2022/23.

– Ägardirektiv och finansiella mål kommer att diskuteras under sommaren och presenteras i början av augusti, säger Jon Malmqvist (KD), vice ordförande i VKAB.

Förslaget är att:

Växjöbostäder och Vidingehems bostadsdel tillsammans bildar det nya bostadsbolaget ”Vidingehem”, som hanterar och utvecklar alla bostäder. Förslaget är att nya bostadsbolaget Vidingehem kommer att ha Växjöbostäders grafiska profil, vilket minimerar kostnaderna.

Videum, Vöfab och Vidingehems lokaldel tillsammans bildar det nya lokalbolaget ”Vöfab”, som hanterar och utvecklar alla fastigheter som exempelvis skolor, bibliotek, idrottshallar och universitetets lokaler.

Science Park-delen blir ett nytt bolag, ”Växjö Linnaeus Science Park”, under VKAB med nära koppling till kommunens näringslivsavdelning, som ska arbeta med särskilt fokus på näringslivet. Detta beräknas bildas årsskiftet 2021/22.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons