Annons

Ny metod kontrollerar prover 25 gånger snabbare

Växjö • Publicerad 24 november 2019
Foto: Region Kronoberg

Verksamhetschefen Annika Petersson och biträdande verksamhetschef Kim Ekblom vid klinisk kemi och transfusionsmedicin vid Region Kronoberg har infört en ny metod som minskar tiden för kvalitetskontroller av blodgivarplasma från dagens omkring 25 minuter till 60 sekunder. De har nyligen fått sin forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Transfusion.

– Vi har i vårt forskningsarbete visat att man kan automatisera kvalitetskontrollerna. Tiden som frigörs kan man då omfördela till annat, exempelvis kvalitetsarbete eller att tappa blodgivare, säger Annika Petersson.

Annons

Studien handlar om hur man kan snabba upp de kvalitetskontroller som görs på blodcentralen. Nu tar det 20 till 25 minuter att kontrollera ett prov i mikroskop men med hjälp av den nya metoden kan man räkna blodkropparna på mellan 30 sekunder till en minut.

– Vi är så glada över att ha framstående medarbetare i Region Kronoberg som bedriver forskning som kommer våra patienter till gagn. Den nya metoden innebär ett jättekliv i tidsvinst, vilket innebär att tid frigörs till annat, kommenterar Roland Gustbée, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons