Annons

Ny moské planeras i Växjö

Växjö • Publicerad 30 april 2019
Foto: Nadia Hagberg

Stiftelsen Växjö Muslimer har planer på att bygga en ny moské i Araby. Det ska vara en byggnad på omkring 1 000 kvadratmeter med bönehall, tvagningsplats, föreläsningssal och toaletter.

Den nya moskén med minaret och en blandning av modern och gammal arkitektur väntas byggas på Liedbergsgatan, framför den nuvarande moskébaracken. De hoppas kunna börja bygga inom några år och byggnaden kan stå klar runt år 2025.

Annons

– Det kommer finnas plats för 1 000 människor samtidigt, det är stor skillnad jämfört med baracken som är 450 kvadratmeter stor. Vi har det så trångt i baracken, bönehallen är 300 kvadratmeter. I den nya moskén blir bönehallen runt 800 kvadratmeter och då kommer även kvinnorna att få plats, säger imamen Ismail Abuhelal till Lokaltidningen.

En ny moské beräknas kosta mellan 60 och 80 miljoner kronor. Det finns än så länge inte någon ansökan om bygglov men Stiftelsen Växjö Muslimer gör ritningar och har kontakt med Växjö kommun. Hur byggnaden ska finansieras är dock oklart men det finns flera alternativ.

– Vi kan kanske få hjälp från rika arabländer som Qatar, Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten. En muslim betraktar det som en god gärning att hjälpa andra muslimer med att bygga en moské där det inte finns en moské, säger Ismail Abuhelal till Lokaltidningen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons