Annons

Ny OB-satsning i regionen – de utelämnas

Växjö • Publicerad 28 januari 2020
Växjö lasarett
Växjö lasarettFoto: Mimmi Kungberg

Alliansen i Region Kronoberg fortsätter att satsa på höjt OB-tillägg. Det är en satsning som ska ersätta den tillfälliga höjningen som infördes 2017. Däremot tas undersköterskornas och skötarnas extra ersättning bort.

- Det är viktigt att markera att vi inte tar bort ob-ersättningen som det kan låta i debatten. När vi nu står inför att den tillfälliga satsningen ska avslutas ser vi över hela ob-ersättningen, och genomför istället en ny särskild satsning som tar hänsyn till regionens ekonomiska förutsättningar, berättar Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Annons

Från den 1 april ska sjuksköterskor, specialistsköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor samt biomedicinska analytiker få en 50-procentig höjning av sitt OB två år framåt.

"Vi hoppas att den höjda ob-ersättningen kan hjälpa oss att fortsatt bibehålla och rekrytera efter verksamhetens behov och att nå målet om att bli oberoende av hyrpersonal”, skriver Alliansen i Kronoberg i ett pressmeddelande.

Den nya OB-satsningen beräknas kosta ungefär 20 miljoner kronor per år. Genom att slopa höjt OB för undersköterskorna sparar regionen ungefär 25 miljoner kronor per år.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons