Annons

Ny pumpstation ska minska översvämningsrisken

Växjö • Publicerad 29 november 2020

Förtätad bebyggelse och extremare klimat har ökat risken för översvämningar. På Södra Järnvägsgatan i Växjö slutförs just ny bygget av en pumpstation som ska förhindra översvämningar i källare.

– Vid kraftiga skyfall har pumparna kapacitet att skicka iväg 600 liter i sekunden bort till dammarna i Bäckaslöv, berättar Henrik Östman, enhetschef på VA-avdelningen.

Annons

Boende på Söder har det senaste året kunnat se hur Växjö kommun uppfört en ny pumpstation på Södra Järnvägsgatan.

– Fast det som syns ovanför mark är egentligen bara den lilla delen. Bygget går ner på drygt fem meters djup. Sedan är det dessutom egentligen två pumpstationer om än i samma överbyggnad, en för spillvatten och en för dagvatten.

Bakgrunden till investeringen är bland annat att Södra stationsområdet de senaste åren förtätats med fler hus och asfaltsytor, vilket gör att det är mindre regnvatten som tränger ner i marken och istället ökad avrinning i dagvattenbrunnarna.

– Sen har vi de framtida klimatprognoserna som talar om ökad risk för extremväder. Det är inte frågan OM utan NÄR vi drabbas av ett extremt skyfall även här i Växjö. Och då skulle vi kunna se en situation där mängder med källare översvämmas med omfattande skador och samhällskostnader som följd.

Pumpstationen ska ses som en nödventil vid hög belastning. När det vanliga ledningsnätet inte längre kan svälja stora mängder framforsande dagvatten så kickar pumpstationen igång.

– Den kan skicka iväg 600 liter i sekunden, vilket motsvarar tre till fyra badkar!

Dagvattnet pumpas bort till dammarna i våtmarksområdet i Bäckaslöv. Därmed minskas översvämningsrisken på Söder.

– Pumpstationen ska vara driftklar i januari.

Henrik vill också rikta uppmärksamheten på ett problem som regelbundet orsakar stora problem i ledningsnätet, nämligen våtservetter och annat våtstarkt papper som spolas ner i avloppet.

– Till skillnad från vanligt toalettpapper så löses våtservetter inte upp. Istället klumpar de ihop sig och kan sätta igen pumparna, vilket skulle kunna leda till stopp i avloppen och översvämmade källare.

Annons

Så vad är ditt tips?

– Ha en papperskorg i badrummet där du kastar våtservetter, bindor och topsar.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons