Annons

Ny statistik: Lägenheter i Kronoberg säljs under utgångspris

Kronoberg • Publicerad 14 november 2022
Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild.

Ny statistik från bostadssajten Booli visar budgivningarna på bostadsmarknaden är på rekordlåga nivåer. I Kronoberg går lägenhetspriserna ner från utgångspriset till slutpriser.

I Sverige i stort gick en budgivning på en bostad i snitt upp med en procent från utgångspriset under perioden 24 september till 23 oktober. Förra året var snittet 9,7 procent.

Annons

– Just nu ser vi avvaktande köpare och nästan obefintliga budgivningar på många håll i landet. Det är tydligt att ränteläget och andra omvärldsfaktorer påverkar. Dessutom har vi ett stort utbud av bostäder på marknaden, vilket generellt brukar leda till lugnare budgivningar, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

En annan förklaring är att utropspriserna sätts högre idag jämfört med i fjol. I snitt har utropspriserna för hus och lägenheter gått upp med 7 procent under perioden.

I Kronobergs län går priserna nedåt enligt Boolis statistik. Skillnaden mellan utgångspris och slutpris, som kallas för medelbudpremium, är minus en procent, en minskning med 7,6 procentenheter jämfört med förra året.

Medelbudpremium för lägenheter under perioden 24 september-23 oktober var -2,8 procent i Kronoberg. För hus är det på +0,5 procent.

Trots att det är plus för husen har det varit en negativ trend jämfört med i fjol. Skillnaden mot 2021 är -8,7 procentenheter. Vad gäller lägenheter är skillnaden mot förra året -5,3 procentenheter.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons