Annons

Ny stor satsning på Araby – stadsdelsmammor sökes

Växjö • Publicerad 27 februari 2021
Foto: Johan Christensen

Växjö kommun tar inspiration från Helsingborg och Stockholm och söker nu stadsdelsmammor till projektet Mammor Emellan på Araby i Växjö. Iklädda gröna sjalar ska ett tiotal kvinnor ägna sig åt uppsökande verksamhet samt fånga upp frågor och ge stöd till de boende.

– Vi tror jättemycket på detta. Erfarenheter visar att deltagarna stärks och att målgruppen i stadsdelen får bra stöd, vilket ger positiva ringar på vattnet. Det har också varit till nytta för myndigheterna. Att rekrytera stadsdelsmammor går dock lite trögare på grund av corona. Vi har i dagsläget två klara, målet är tolv, säger Alexander Willstedt, projektledare för Mammor emellan på Institutet för lokal och regional demokrati (ID), till Kronobergtillsammans.se

Annons

Deltagarna får gå en tio veckors utbildning där de får lära sig allt om hur man kontaktar myndigheter, sjukvård, skola, bostadsbolag och var man hittar samhällsnyttig information. Kunskapen ska sedan föras vidare till de boende i området.

Deltagarna ska efter utbildningen sex timmar i veckan finnas på plats vid olika offentliga platsser på området. Kravet för att bli stadsdelsmamma är att vara kvinna, boende i Araby och helst vara i etableringen. De ser helst att kvinnorna ska representera de olika språken som talas i området – dari, somaliska, persiska, tigrinja och arabiska.

I projektet medverkar också Växjöbostäder, Victoria Park, hyresgästföreningen Region Sydost, Medborgarkontoret, Arabys Aktiva Familjer och Institutet för lokal och regional demokrati. Projektet pågår året ut och ska därefter utvärderas. Om det slår väl ut är det möjligt att en fast organisation etableras på Arabyområdet. Det finns också förhoppningar att kunna sprida verksamheten till andra områden som Teleborg och Braås.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons