Annons

Nya bygget i Växjö invigt

Växjö • Publicerad 7 januari 2019
Foto: David Färdigh

Under måndagen öppnades Växjös nya återvinningscentral. Platsen på Norremark är densamma medan utformningen, kapaciteten och namnet är nytt.

– Norremark kretsloppspark är en kretsloppsanpassad mottagning som är dimensionerad för 300 000 besökare per år, berättade invigningstalaren Sofia Stynsberg, ordförande för Södra Smålands Avfall och Miljö.

Annons

Den förra återvinningscentralen på Norremark byggdes 1996 och var då dimensionerad för 100 000 besökare per år. Sedan dess har Växjö vuxit rejält och därmed också avfallsvolymerna liksom trängseln. På senare tid har det årligen varit runt 220 000 besökare på återvinningscentralen, vilket påskyndat behovet av en ny anläggning. Men var den skulle placeras var långtifrån självklart.

– Vi har haft mångas alternativ uppe under resans gång. I början diskuterades en helt ny anläggning söder om Växjö och sedan övervägdes en utbyggnad av Häringetorp. Men till slut landade vi i den här lösningen på Norremark. Mycket är Växjö kommuns tekniska chef Maria Sundell Islings förtjänst som gett oss politiker många kloka synpunkter under förarbetet, berättade Sofia Stynsberg (M), ordförande i Tekniska nämnden i Växjö och tillika ordförande i SSAM, Södra Smålands Avfall och Miljö.

Den nya anläggningen är en öppen plattform under bar himmel. En modern lösning med många fördelar menar projektledaren Anders Lundgren.

– Det blir betydligt mindre buller och trängsel. En annan viktig del är säkerheten för både besökare och personal. Ingång- och utgångstrafiken är helt separerad. Den bilburna besökstrafiken slipper nu möta lastbilarna som hämtar avfallet.

Växjö kretsloppspark är dimensionerad för 300 000 besökare per år. Förutom utökad kapacitet är anläggningen i högre grad kretsloppsanpassad, vilket kommer bli ännu mer påtagligt till sommaren då den gamla återvinningscentralsbyggnaden ska vara omskapad till återbrukscentral.

– Där ska man kunna lämna in sådant som möbler, leksaker, husgeråd, sportprylar och trädgårdsgrejer. Genom samarbeten med organisationer och sociala företag som sysslar med återbruk och second hand-försäljning är ambitionen att tillvarata så mycket som möjligt.

I måndags invigdes dock själva återvinningscentralen, eller Norremark kretsloppspark som det officiella namnet numera lyder. Sofia Stynsberg invigde anläggningen symboliskt genom att rulla ut röda mattan, denna gång i form av återvunna trasmattor.

– Helt enligt kretsloppstänkandet!

Med Norremark kretsloppspark får vi en säkrare anläggning med större kapacitet, mindre buller och som dessutom är mer kretsloppsanpassad, berättade Maria Sundell Isling, Sofia Stynsberg och Anders Lundgren.
Med Norremark kretsloppspark får vi en säkrare anläggning med större kapacitet, mindre buller och som dessutom är mer kretsloppsanpassad, berättade Maria Sundell Isling, Sofia Stynsberg och Anders Lundgren.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons