Annons

Nya flygbolaget i Växjö granskas

Växjö • Publicerad 31 maj 2018
Foto: Nadia Hagberg

I våras startades ett nytt flygbolag i Växjö. Nobis Air har planer på att starta flyglinjer från Växjö både Arlanda och Oslo. De väntar fortfarande på tillstånd från Transportstyrelsen för att kunna få igång linjerna.

Smålandsposten har nu granskat Nobis Air och en av huvudpersonerna bakom bolaget. Pehr Karlsson hade för ett par år sedan en ledande internationell roll inom Onecoin, en ny kryptovaluta, med tre miljoner medlemmar registrerade. Men flera myndigheter, däribland Skatteverket, ser Onecoin som ett pyramidspel, som bygger på att medlemmarna betalar en medlemsavgift eller insats som skapar värdet i pyramiden.

Annons

Medlemmar har fått köpa ett utbildningspaket för uppemot en drygt en miljon kronor, som skulle hjälpa köparna att utvinna den digitala valutan. Det ska ha medfört att medlemmar investerat pengar som de egentligen kanske inte skulle ha råd med.

Pehr Karlsson har i ett klipp på Youtube presenterat sig som krondiamant i organisationen, vilket innebär att han har en toppranking. Enligt Onecoins egna uppgifter har en krondiamant vissa månader tjänat motsvarande cirka 38 miljoner kronor, skriver Smålandsposten.

– Det är ingen som har förlorat några pengar. Varför skulle jag ångra någonting med Onecoin som jag gjorde för några år sedan?, säger Pehr Karlsson till Smålandsposten.

Han förnekar att pengar från Onecoin ska ha gått till det nya flygbolaget Nobis Air i Växjö.

Läs hela granskningen här.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons