GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Nya jättebygget prisas – årets lögnaktigaste fake view

     Växjö • Publicerad 26 mars 2021
     Foto: TEGMARK
     Foto: TEGMARK
     Foto: White Arkitekter

     Föreningen Arkitektupproret, som säger sig arbeta för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer, arrangerades i veckan tävlingen ” Kasper Kalkon-priset, som går Sveriges fulaste nybygge. Växjös nya station och kommunhus var nominerat men kom på sjätte plats.

     Däremot vann bygget i kategorin Årets lögnaktigaste fake view, som går till det bygget vars visionsbild bedöms som mest orealistisk.

     "Förra året hade vi en öppen omröstning om värsta fake view, men i år var vinnaren så självklar att det inte behövdes en tävling. Det är inte konstigt att många Växjöbor kände sig lurade när det nya kommunhuset växte fram. Förutom att projektet skenat från det ursprungliga priset på 300 miljoner till 588 miljoner, så hade det också sålts in med helt orealistiska visionsbilder, så kallade fake views. När det vinnande förslaget väl var utsett så var SWECO visserligen tillräckligt ärliga och gjorde nya visionsbilder som visade hur fult det skulle bli, men då var det tyvärr för sent för att stoppa processen”, skriver Arkitektupproret på sin hemsida.

     Tillbyggnaden på Liljevalchs konsthall i Stockholm prisades som Sveriges fulaste nyproduktionen för år 2021 med 3595 röster. Växjös nya station och kommunhus fick 572 röster.

     En visionsbild för det nya kommunhuset som Arkitektupproret har jämfört med.

     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

     Läs mer