Annons

Nya kommunala bolaget ska bygga fler bostäder på landsbygden

Växjö • Publicerad 4 augusti 2021
Foto: Pressbild

Bolagsstrukturen i VKAB har setts över. I juni presenterades planerna på att Växjöbostäder och Vidingehems bostäder bildar nya bolaget Vidingehem, men med Växjöbostäders grafiska profil. Samtidigt skapas lokalbolaget Vöfab, som kommer att bestå av Vöfab, Videums verksamhetslokaler och Vidingehems verksamhetslokaler.

Under onsdagen presenterades ägardirektiv och finansiella mål för det nya bostadsbolaget och lokalbolaget. Vidingehem får ett uppdrag om att bygga mer i landsbygdsorterna och vara synliga och engagerade i samhällslivet. Bolaget ska öka det årliga underhållet per kvadratmeter från cirka 140 kronor till cirka 174 kronor.

Annons

– Den nya bolagsstrukturen ger oss ett kraftfullt bostadsbolag som har ekonomiska muskler att öka underhållet, bygga mer i landsbygdsorterna och ge tillbaka till ägarna, alltså kommunens invånare, för att finansiera välfärden. Vidingehem får ett tydligt uppdrag att synas i hela kommunen och engagera sig särskilt i landsbygdsorterna. Bolaget kommer betala drygt 24 procent mer per kvadratmeter och år i underhåll än nu, och mer än jämförbara bolag i Sverige, säger Oliver Rosengren (M), ordförande för VKAB, i ett pressmeddelande.

Lokalbolaget Vöfabs huvuduppgift blir att tillhandahålla lokaler till Växjö kommun och Linnéuniversitetet. Bolaget får ett uppdrag att minska hyreskostnaderna i både nyproduktion och befintligt bestånd så att större del av budgeten kan gå till medarbetare istället för lokalkostnader.

Den 31 augusti ska den nya bolagsstrukturen beslutas av Växjö kommunfullmäktige. Om förslaget klubbas igenom i kommunfullmäktige kommer Monica Skagne, kommunchef och VD i VKAB, att påbörja rekryteringen av verkställande direktörer till de två nya bolagen.

Målet är att det nya bostadsbolaget och lokalbolaget ska vara på plats vid årsskiftet 2022/2023.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons