Annons

Nya riktlinjer för enprocentsregeln i Växjö

Växjö • Publicerad 29 augusti 2020
Jon Malmqvist
Jon MalmqvistFoto: URBAN NILSSON

Växjö kommun har tagit fram ett förslag till nya riktlinjer för den så kallade enprocentsregeln, som innebär att en procent av byggkostnaden vid ny-, om- och tillbyggnad ska gå till offentlig konst.

"De nya riktlinjerna breddar enprocentsmålet för att även inkludera arkitektonisk utformning och vidgar synen på vad offentlig konst omfattar. Det kan numera även vara ljudkonst, text och konst med tekniska lösningar som exempelvis VR. Genom att inkludera arkitektonisk utformning kan konsten förutom att vara just konst även ha praktiska funktioner som lekmiljöer, belysning, räcken eller sittmiljöer”, skriver Växjö kommun i ett pressmeddelande.

Annons

– Sedan i våras har en grupp med representanter från flera av kommunens förvaltningar och bolag, som exempelvis konsthallen och bostadsbolagen, arbetat fram ett bra förslag där nyckelord som flexibilitet och god konstnärlig gestaltning väger tyngst. Enprocentregeln är ett sätt som bidrar till offentlig konst men konst kommer också till genom särskilda projekt så som Art Site, vid särskilda platser som i parker och i kommunens konstsamling, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Riktlinjerna reglerar även investeringskostnaderna med en nedre och övre tröskel. De reviderade riktlinjerna föreslår en nedre gräns på investeringar från 20 miljoner och uppåt. Om investeringen överstiger 300 miljoner gäller regeln för den del som ligger under 300 miljoner.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons