Annons

Nya skolan ska få trygga toaletter – unikt samarbete har inletts

Växjö • Publicerad 4 juli 2021
Foto: Peab

Peab håller just nu på att bygga den nya lågstadieskolan i Dädesjö. Tillsammans med elever och skolpersonal har Peab och stiftelsen Friends inlett ett arbete för att skapa tryggare miljöer med extra fokus på skoltoaletterna.

– En trygg skola handlar i första hand om en miljö där alla är schyssta mot varandra. Men en trygg skola skapas också i den fysiska miljön. Här kan vi på Peab göra en insats för att bygga bort otrygga miljöer. Vi vet från andra undersökningar att skoltoaletter är en otrygg plats, därför börjar vi med dem. Jag så glad över det här samarbetet med Dädesjö skola och Friends, där de bidrar med sin expertis kring barn och barns trygghet och vi med byggkunnandet, säger Olof Wedel, projektledare på Peab.

Annons

Planen är att Peab och skolan ska arbeta med barnens önskemål för att kunna införliva en del av dem i den nya byggnaden.

– Att barnen får vara med och utforma sin skolmiljö är väldigt viktigt för oss. Genom att de är delaktiga får eleverna också ett tydligt ägarskap och känner att det är just deras skola. Nu ser jag särskilt fram emot vad de ska komma med för förslag kring toaletternas utformning. Kanske får vi en djungeltoalett eller en glasstoalett?, säger Linda Erlandsson, rektor på Dädesjö skola.

Den nya skolan ska stå färdig i slutet av 2022. Då kommer den befintliga skolan att rivas. En ny fotbollsplan ska anläggas i samband med rivningsarbetet.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons