Annons

Nya testrekommendationer i länet – det här gäller nu

Kronoberg • Publicerad 1 november 2021
.
.Foto: Ronja Andersson

Den 1 november ändrades rekommendationerna om vem som ska testa sig för covid-19 och när det ska ske. De uppdaterade provtagningsrekommendationerna innebär att fullvaccinerade generellt inte behöver testas för covid-19. Detsamma gäller för barn som är yngre än skolålder och personer som haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna.

– Jag vill lyfta fram att det fortfarande är så att om man får symtom så ska man fortfarande stanna hemma, tills man mår klart bättre eller varit feberfri i ett dygn, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Annons

De som inte är fullvaccinerade och som inte har haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret ska testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter att ha fått symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion, som halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.

Nedan finns en lista över de grupper som fortsatt ska provtas, även om de är vaccinerade.

Fakta

Dessa grupper ska fortsatt provtas vid symtom även om de är vaccinerade:

– Vård- och omsorgspersonal med symtom provtas på samma sätt som tidigare.

– Boende på SÄBO och personer med hemtjänst som får symtom provtas också som tidigare.

– Vid inläggning på sjukhus och om man söker vård för symtom förenliga med covid-19 så kommer provtagning också att ske.

– Vid smittspårning kommer provtagning fortsatt att ske, till exempel om man får symptom inom 14 dagar efter exposition.

– Om man får symtom inom 14 dagar efter resa utanför Norden rekommenderas också testning även om man är vaccinerad.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons