Annons

Nya uppgifter om Växjövargen

Publicerad 5 april 2017
Foto: KRISTINA HJERTBERG/LÄSARBILD
Foto: KRISTINA HJERTBERG/LÄSARBILD

I mitten av februari i år sågs en varg på flera ställen runt om i Kronoberg och Växjö.

Genom DNA-analys har länsstyrelsen nu fått reda på att vargen var en hane och att han är född under 2014 i ett revir i norra Värmland som delas med Norge.

– Det är inte ovanligt att vargar dyker upp i vårt län. Ofta rör det sig om ensamma hanar som i detta fall. De kommer hit från mellansverige i jakt på en partner, när de inte hittar någon vänder de sedan tillbaks igen. Oftast vet vi väldigt lite om dessa individer. När vi får samtal om att personer sett en varg eller ett vargspår är det svårt för Länsstyrelsen att kvalitetssäkra observationen, att bekräfta att det verkligen rör sig om en varg. I detta fallet vet vi dock ovanligt mycket eftersom vi fått in bilder, kunnat spåra djuret och nu också har DNA som bekräftar vargens identitet, säger Elin Åkelius, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons