Annons

Nya vuxenpsykiatrin tar form i Växjö

Framtidens vuxenpsykiatri börjar nu ta form på Sigfridsområdet i Växjö. Om ett år ska den nya byggnaden vara klar med en lättorienterad planlösning, eget rum för alla patienter och särskilda innergårdar med trädgårdsmiljö.
– Det här blir ett läkande hus med en utformning som kommer vara unikt för vuxenpsykiatrin i Sverige, säger Jessika Andersen, planeringschef på Region Kronoberg.
Växjö • Publicerad 21 januari 2019

Diskussionerna om nya lokaler för vuxenpsykiatrin var en lång följetong men nu finns slutresultatet i sikte på Sigfridsområdet. Den 16 700 kvadratmeter stora byggnaden har tagit form och beräknas kunna tas i drift om ganska exakt ett år. Totalt handlar det om en investering på 435 miljoner. Planeringschefen Jessika Andersen har varit med under hela resans gång och berättar att såväl patienter som personal fått vara med och ge värdefulla synpunkter i förarbetet.

– I dialogen med patienter har det framkommit saker som man kanske inte alltid tänker på, exempelvis hur viktig byggnadens form är för upplevelsen. Ett hus med rundande hörn och takutsprång ger ett helt annat välkomnande intryck än en stor grå kvadrat, som tvärtom kan väcka obehagskänslor.

Annons

En annan viktig sak är enkelheten.

– Här kommer vi ha en ingång med en entré. Ingen ska behöva känna sig vilsen när de kommer hit.

Jessika beskriver den nya byggnaden som en läkande miljö där patienter från vårdavdelningen på övervåningen har en vacker utsikt utöver sjön Trummen. Dessutom finns tillgång till fyra stora innergårdar med trädgårdsteman.

– Dessa ska vara öppna större delen av dygnet och kommer fungera rogivande för patienterna.

Thomas Carlsson, verksamhetsplanerare för vuxenpsykiatrin, välkomnar satsningen. Att få nya lokaler har varit ett önskemål under lång tid och att det nu faktiskt till sist blir verklighet beskriver han som ett jättelyft.

– Det är nästan en overklig känsla. Att vi nu äntligen får moderna och ändamålsenliga lokaler innebär ett fantastiskt lyft för vårt självförtroende. Personalen ser verkligen fram mot flytten.

Förutom innergårdarna vill Thomas också nämna två andra viktiga nyheter.

– I den nya byggnaden får alla patienter tillgång till egna rum. Sammanlagt kommer vi ha 52 platser. Och så får vi dessutom en särskild ambulansmottagning, vilket är viktigt ur integritetssynpunkt. Om man är akut psykiskt sjuk ska man inte behöva riskera att möta personer man känner i den vanliga vårdmottagningsentrén.

Martin Giraud, Region Kronobergs byggprojektledare, berättar att när man bygger för just psykiatri ställs särskilda krav på säkerhet men också på husets inverkan på människors välbefinnande.

– Den här byggnaden ska ses som en investering i människors hälsa. Bra vård i bra lokaler ger vinst för både den enskilda människan och för samhället i stort.

Annons

Huvudentreprenör för bygget är Dynacon. Byggledaren Kjell Hammarroth beskriver det som ett annorlunda men väldigt spännande byggprojekt.

– Den runda utformningen både ut- och invändigt har varit en utmaning, liksom logistiklösningarna här på Sigfridsområdet. Men hittills har allt fungerat bra och vi ligger helt enligt tidplanen.

Jessika Andersen konstaterar att den nya vuxenpsykiatrin i många bemärkelser kommer vara ett positivt exempel för hela landet.

– Ja, det här blir en unik vårdbyggnad i Sverige.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons