Annons

Nybyggda Epic visar upp modern industrimiljö

Visionen om ett Teknikens Hus i Växjö har nu blivit verklighet. Det färdigbyggda Epic Innovation & Technology Center vid Linnéuniversitetet utrustas med det allra senaste inom maskinteknik.
– Vi vill spegla hur en modern industri ser ut. Totalt kommer vi ha cirka 40 maskiner på plats, berättar Bengt Swanström och Maja Karlberg, ordförande respektive verksamhetsansvarig på GoTech.
växjö • Publicerad 17 juni 2018
Trion som ska hålla i verksamheten på Epic är Maja Karlberg, Andreas Karlsson och Ida Heinerud.
Trion som ska hålla i verksamheten på Epic är Maja Karlberg, Andreas Karlsson och Ida Heinerud.Foto: David Färdigh

Vattenskärmaskin, svetssimulatorer, svetsrobotar, robotarmar, 5-axliga fräsar, gradsaxar för klippning av plåt och avancerad mätutrustning i 3D. Ja det är bara några exempel på de maskiner som möter besökarna i Epic Innovation & technology Center, byggnaden som kommer användas för gymnasieskolornas tekniska utbildningar, universitets utbildning och forskning samt de regionala teknikföretagens kompetensbehov.

– Här har vi skapat en version av allt vad en fullskalig modern industri kan erbjuda. Många har fortfarande de gamla bilderna av dåtidens industrilokaler på näthinnan. I Epic speglar vi nutidens industri med bra arbetsmiljö, spännande utrustning och hög teknologi, säger Bengt och Maja.

Annons

Bakom satsningen står Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och GoTech, en förening som består av 13 regionala teknikföretag som totalt har 2500 anställda och som tillsammans jobbar för att öka intresset för teknik- och industrijobb bland ungdomarna, det vill säga morgondagens arbetskraft.

– Alla våra medlemsföretag söker idag efter kompetent personal. Att satsa på teknikutbildningar är jätteviktigt. Vi är därför otroligt glada över att vi i samarbete med Linnéuniversitetet och Växjö kommun kunnat göra det här teknikcentret möjligt.

GoTech firar för övrigt denna veckan 10-årsjubileum, och kan glädjas åt att Epic Innovation & Tecnology nu är färdigt att tas i bruk.

– Idén om ett Teknikens Hus i Växjö dök upp första gången 2010. Nu åtta år senare är huset klart. Monteringen av maskinparken pågår för fullt!

Den 1800 kvadratmeter stora fastigheten ägs av Videum och hyrs av Föreningen Teknikens Hus. Maskinparken har införskaffats via föreningens många samarbetspartners och kommer uppgraderas och uppdateras kontinuerligt.

– Det sker idag en snabb utveckling på teknikområdet, särskilt när det gäller styrsystem. De flesta industrimaskiner är idag uppkopplade och styrs via programmering.

Den officiella invigningen av Epic Innovation & Technology Center äger rum den 21 augusti. Senare samma vecka, 23-24 augusti, kommer det hållas öppet hus för allmänheten.

– Då kommer vi ha visning och demonstration av maskinerna.

Att kunna samla gymnasieskolornas, universitetets och näringslivets behov av kompetensförsörjning och forskning under ett och samma tak är något som onekligen sticker ut menar Bengt.

– Jag vill påstå att Epic är tämligen unik i sitt slag i såväl Sverige som Europa!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons