Annons

Nysatsning på Utvandrarnas hus och Drömmen om Amerika

Debattartikel från Blågröna Växjö.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utvandrarnas hus
Utvandrarnas husFoto: Lars-Goran Rydqvist

Idag firar vi Minnesotadagen till minne av de många svenskar som en gång migrerade till USA och som bosatte sig i ett främmande land i hopp om något nytt, något bättre. Utvandring, invandring, migration har sällan varit mer aktuellt än det är idag och för många nyanlända symboliserar Sverige det hopp om något bättre som våra förfäder en gång såg i USA.

Den som under sommarens soliga dagar vandrat längs med Storgatan, har säkerligen haft svårt att undgå de många engelsktalande besökarna som flertalet haft just Utvandrarnas hus som en given hållplats på sin resa genom Sverige. Betydelsen förstärks i år genom att årets svenskamerikan 2018, Bruce Karstadt, vd för American Swedish Institute i Minneapolis som besökt Växjö under veckan.

Annons

Växjö har tack vare Utvandrarnas hus och utställningen Drömmen om Amerika blivit en symboliskt viktig plats för kunskapsspridning om migration, men även för alla de besökare som söker sig från utlandet till Växjö i hopp om ökad förståelse och insikt om sina förfäders livsresa. Vi ser dock att utställningen ”Drömmen om Amerika” behöver moderniseras och utvecklas ytterligare för att bli en utställning mer för sin tid. Därför vill vi:

– satsa 2 miljoner kronor, i syfte att utveckla utställningen ”Drömmen om Amerika” genom implementering av modern digital och interaktiv teknik.

– öka tillgängligheten för att möta fler målgrupper och främja den regionala besöksnäringen.

– bidra till bättre pedagogiska förutsättningar att sprida kunskapen om migration och det kulturhistoriska arvet.

Minnesotadagen och utställningen Drömmen om Amerika är mer aktuell och viktigare än på många år. Vi ser tydligt hur Utvandrarnas hus bidrar till att sätta Växjö på världskartan och inte minst bidrar till regionens växande besöksnäring. Men utställningen är även en viktig kunskapsförmedlare om vår gemensamma historia, kulturarv och migration till skolelever lokalt som regionalt. Genom denna nysatsning kan vi fortsätta sprida kunskapen om migration och vårt kulturhistoriska arv och låta Drömmen om Amerika ta klivet in i framtiden.

Blågröna Växjö

Anna Tenje (M), Per Schöldberg (C), Cheryl Jones Fur (MP), Nils Fransson (L), Jon Malmqvist (KD)

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATTARTIKEL/INSÄNDARE? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Annons
Annons
Annons
Annons