Annons

Nytt kafé i klassisk byggnad i Växjö

Det gamla stationshuset på Evedal har fått nytt liv i sommar. Här har Sara Agnesson med sitt nystartade Kafé Kringla förverkligat drömmen om att återväcka och sprida den klassiska svenska kafékulturen. Mottot är, fika för alla!
– Här ska finnas något för alla. I utbudet finns alternativ för både glutenintoleranta och veganer.
Växjö • Publicerad 6 juni 2018
Foto: Nadia Hagberg

Solen strålar från en klarblå himmel och det råder högsommarvärme. Om Sara inför säsongen oroades över dålig väderlek så känner hon sig betydligt lugnare nu. Sedan hon öppnade Kafé Kringlan Evedal i månadsskiftet april/maj så har det nästan varit konstant högtryck.

– Tillströmningen av gäster har överträffat alla förväntningar hittills. Fortsätter det så här blir det en svettig sommar!

Annons

Den här försommarkvällen när Magazinet träffar Sara så får hon dessutom oväntat besök. Barnen till en gammal banarbetare och SJ-stins dyker upp och berättar minnen om hur stationsområdet på Evedal såg ut på 1950-talet.

– Här utanför vid smalspåret fanns semaforer, en flaggstång och en stor grusplan. Ovanvåningen på stationshuset fungerade som tjänstebostad för SJ-anställda.

Sara har själv gjort vissa historiska efterforskningar. Bland annat har hon återfunnit foton på stationshuset som är daterade till 1903.

– Jag har nu även fått veta att huset byggdes 1895.

En perfekt historisk miljö för ett klassiskt kafé?

– Ja, jag har försökt skapa en nostalgisk retrokänsla. Innan jag öppnade målade jag om och tapetserade väggarna för att få fram de klassiska färgnyanserna och stämningarna. Och stolarna och möblerna har jag inhandlat på auktion.

Sara jobbar vanligtvis som ekonom men har tagit tjänstledigt ett halvår för att förverkliga sin kafé-dröm.

– Det här är mitt sommaräventyr! Jag har alltid gillat att baka. Hemma brukar min frysen vara överfull med kakor.

Varför starta ett kafé på Evedal?

– Jag bor ganska nära Evedal och tyckte att det saknades ett sommarkafé i den här delen av Växjö som höll öppet alla dagar och kvällar. Jag frågade därför ägarna till stationshuset om jag kunde testa på att driva ett kafé och fick ja. Och att döpa det till Kringlan kändes självklart. Jag menar, vad är mer svensk kafékultur än just en kringla?

Annons

När det gäller utbudet har Sara varit mån om att erbjuda alternativ till dem som annars kanske inte är de typiska kafébesökarna, exempelvis personer som är glutenintoleranta.

– 50 procent av utbudet är bakat utan gluten. Våfflorna till exempel är bakade utan gluten, och smakar dessutom bättre än de vanliga!

Det finns också många alternativ för vegetarianer och veganer. Mycket är dessutom närproducerat, bland annat finns lemonad och gräddglass från Skåne med på menyn.

– Och kaffet är rättvisemärkt. Jag tycker det är viktigt med ett medvetet och noggrant urval

Så någon Coca Cola säljer du inte?

– Nej, det får man köpa någon annanstans.

Sara startar arbetsdagen hemma halv nio på förmiddagen genom att dra igång bakandet. Sedan åker hon till kaféet vid ett och öppnar klockan två. Därefter håller hon öppet till åtta på kvällen. Långa och intensiva kafédagar således.

– Men fantastiskt roligt att träffa så många underbara människor.

Vilken bakelse är populärast bland besökarna hittills?

– Chokladtryffelkakan går hem hos alla. Även grova kringlor och Holy Moly är storsäljare.

Annons

Vad är Holy Moly?

– Det är min egen variant av chokladboll. När min son åt den första gången utropade han Holy Moly! Så det fick bli namnet!

Foto: Nadia Hagberg
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons