Annons

Ökat förtroende för hälso- och sjukvården i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 28 februari 2021 • Uppdaterad 1 mars 2021
Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson.Foto: Urban Nilsson

Under pandemin har förtroendet för hälso- och sjukvården ökat i Region Kronoberg. 73 procent av invånarna i Kronobergs län har stort eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården i sin helhet, visar Hälso- och sjukvårdsbarometern. Det är en ökning med nio procentenheter jämfört med föregående år.

– Det är ett kvitto på att vår verksamhet gjort ett gott arbete och har mött huvuddelen av det behov som våra medborgare har inom alla olika verksamheter, mitt under pandemin, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Annons

71 procent av invånarna har svarat att de har mycket eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvårdens hantering av coronapandemin i Region Kronoberg. Nio procent har mycket eller ganska lågt förtroende för hälso- och sjukvårdens hantering av pandemin.

– Det känns bra att våra medborgare känner tillit till vårt arbete och vår verksamhet trots de utmaningar som både vi och samhället möter i dag, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fler kronobergare anser också att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Dessutom tycker 68 procent av kronobergarna att vården utförs på lika villkor i länet, vilket är en ökning med nio procentenheter.

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård. Sammanlagt har 50 854 personer över hela landet svarat på enkäten som genomfördes med mixad datainsamlingsmetod. I Region Kronoberg är det 1 400 personer som svarat på enkäten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons