Annons

Ökat smittoantal: ”De flesta är ovaccinerade”

Kronoberg • Publicerad 27 augusti 2021
Vaccinationshallen i Tipshallen.
Vaccinationshallen i Tipshallen.Foto: Josefine Stenersen Nilsson

Region Kronoberg skriver i ett pressmeddelande på fredagen att 100 000 av länets invånare nu är fullvaccinerade mot covid-19. 80 procent av den vuxna befolkningen har fått en dos.

Samtidigt meddelar de att det finns en ökad smittspridning i länet. Förra veckan nästan fördubblades antalet positiva fall av covid-19 i länet, från drygt 50 till nästan 100 och även innevarande vecka har inneburit en uppgång i antalet smittade.

Annons

– Smittspridningen är relativt jämt fördelad över länet, sker i åldrarna 5-50 år och många av de som testas positivt är ovaccinerade, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet uppger Region Kronoberg även att närmare 31 500 kronobergare ännu inte tagit sin första dos. Regionen uppmanar invånare i länet att vaccinera sig för att få ner den ökade smittspridningen och att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi ser en kraftigt ökad provtagning denna vecka. Kontakterna ökar när många är tillbaka i skolan och på jobbet. I nuläget är det cirka 4 procent av de som provtas som har covid-19, säger Christian Blomkvist.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons