Annons

Olsson (M): Nej till odemokratisk utländsk finansiering av ny moské i Växjö

Debattartikel av Anton Olsson (M), vice ordförande i Byggnadsnämnden.
Växjö • Publicerad 26 mars 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Euroing

Moderaterna vill inte se en odemokratisk, utländsk finansiering av den nya moskén i Växjö. Det hade inte varit bra för någon.

Lagstiftningen ger inget utrymme för att säkerställa en demokratisk finansiering. Muslimer ska ha möjlighet att praktisera sin religion i Sverige. Det är inte det frågan gäller.

Annons

Vi har bett sökande inkomma med en redovisning över hur de tänker finansiera moskén. De har inkommit med en redovisning som inte är tillfredsställande.

I redovisningen framgår det att de har samlat in 10 miljoner och att de ska få in 3 miljoner varje år. Ett bygglov är giltigt i 5 år och då landar man på 25 miljoner. Byggnationen kan kosta så mycket som 80 miljoner. Alltså är en stor del av finansieringen oklar.

Representanter från moskén har dessutom sagt i olika intervjuer att de kommer behöva ”engagera vissa investerare”. De har också sagt att ”Vi tror att vi kan få stöd av vissa utländska ambassader” och slutligen ” inte ett enda öre har kommit från oljeländerna än, men vi har kontakt med folk i de länderna och vi hoppas att det kan lösa sig med finansieringen därifrån.”

Pengar kommer sällan gratis och tar man emot pengar från utländska finansiärer finns det en stor risk att de också̊ kräver inflytande över moskéns verksamhet. Att ge antidemokratiska krafter i länder som Saudiarabien eller Qatar inflytande över moskén hade varit förödande för integrationen. Det är icke-demokratiska länder som man inte bör samverka med.

I vår bedömning i bygglovsärendet får vi inte ha med finansieringen som grund. Den nationella lagstiftningen behöver ses över så den stämmer överens med verkligheten. Vi måste kunna hindra byggnation när finansiering med riskerad anknytning till icke-demokratiska påtryckningar kan vara aktuellt.

Anton Olsson (M), vice ordförande i Byggnadsnämnden

Källor

1. Stadsbyggnadskontoret föreslår bygglov för moské (Artikel i Smålandsposten)

2. Bygget av Växjös nya moské kan starta - när finansiering finns (Artikel på Mosaik.vxonews.se)

3. Så här kommer den nya moskén i Araby se ut: ”En dröm som går i uppfyllelse” (Artikel i Lokaltidningen)

4. Skrivelse som inkommit till stadsbyggnadskontoret

5. Pengarna som befäster utanförskap (Ledare i Smålandsposten)

Vill du skriva debatt/insändare på VXOnews? Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering.

Annons
Annons
Annons
Annons