Annons

Omsorgstagare med stort stödbehov lämnades ensamma över natten

Växjö • Publicerad 22 mars 2021
Foto: Nadia Hagberg

I början av februari sjukanmälde sig en person som skulle jobba natt på ett kommunalt gruppboende i Växjö. De tio omsorgstagare med psykiska funktionshinder som bor på boendet har ett mycket stort behov av stödinsatser. Men trots det fanns det inte någon personal på plats under hela natten.

Istället skulle omsorgstagarna ringa nattpersonal på ett annat gruppboende som ligger cirka två kilometer därifrån om det hände något. De omsorgstagare som saknar egen telefon uppmanades att långa en telefon av en granne.

Annons

– Vi har vaken natt som bemanning och det är så det ska vara. Men nu var det en akut situation med sjukfrånvaro som vi inte kunde lösa på något annat sätt än att ta hjälp av ett närliggande boendet som också har vaken natt. Personal som fanns tillgänglig att beordra in hade redan jobbat långa pass och det ansågs inte som ett tryggt och patientsäkert alternativ, säger Rizana Mustedanagic som är avdelningschef på arbete och välfärd, till Smålandsposten.

Det ska inte ha varit några incidenter eller insatser under natten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons