Annons

Organisationen: Kommunerna sviker barn

Växjö • Publicerad 4 maj 2021
Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.
Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.Foto: Linda Haakansson linda@fotofen.se

I 18 år i rad har barnorganisationen Junis undersökt vilket stöd Sveriges kommuner erbjuder barn i familjer med missbruksproblem. Ungefär en procent av de barn som far illa nås av någon form av stödinsats.

– Det är katastrofalt dåligt. En ynka procent! Många av de här barnen mår dåligt nu, och riskerar också att utveckla svåra problem som de bär med sig resten av livet. Samtidigt vet vi att barn som upptäcks tidigt och får stöd kan må bra, även om det är trassligt runtomkring dem, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Junis, som har rubriken ”Kommuner i Kronobergs län sviker barn som växer upp i missbruksmiljö” skriver organisationen att det i Kronobergs län finns uppskattningsvis, räknat utifrån rikssiffror, 6 500 barn som påverkats negativt av en förälders alkoholkonsumtion. Kommunerna i Kronoberg har uppgett att 82 barn i familjer med missbruksproblem fick stöd under 2020, vilket enligt Juni motsvarar cirka 1,3 procent av alla de barn som kan behöva stöd.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings rapport ”Hur många barn växer upp med föräldrar som har alkoholproblem? – Resultat från en systematisk litteraturöversikt” påverkas 15 procent av alla barn i Sverige, cirka 320 000 barn, negativt av en förälders drickande.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons