Annons

Påfyllnadsdos för 80-plussare i höst

Kronoberg • Publicerad 28 juni 2022

Här saknas innehåll

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 inför kommande höst- och vintersäsong. Länets invånare över 80 år kommer att erbjudas en påfyllnadsdos från den 1 september.

Höstens vaccination i Region Kronoberg genomförs på vårdcentraler. Även personer på särskilt boende, med hemsjukvård eller hemtjänst kommer att vaccineras från den 1 september.

Annons

Region Kronoberg väljer att dela upp vaccinationen i åldersintervall för att de som behöver vaccinet mest ska få det först. Ålder är den största riskfaktorn för allvarlig covid-19. När trycket på vaccinationstiderna minskar kommer personer över 65 år att erbjudas vaccin, liksom personer i riskgrupp.

– Genom att göra den här uppdelningen håller vi belastningen på våra vårdcentraler på en rimlig nivå. Dessutom blir det lättare för invånarna att få tag på en vaccinationstid – även om vi vet att trycket brukar vara hårt i början när vi släpper på nya grupper, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare.

Invånare som är aktuella för vaccination kommer att få ett brev, antingen i brevlådan eller till sin digitala brevlåda, med instruktioner för hur de ska boka tid.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte någon ytterligare dos vaccin för personer i åldrarna 18–64 år, men för den som önskar kommer det att finnas möjlighet att ta en dos till, efter de prioriterade grupperna.

Genrebild.
Genrebild.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons