Annons

Pandemiersättningar upphör från och med 1 oktober

Publicerad 25 september 2021
.
.Foto: MAXIM THORÉ

Från och med den 1 oktober upphör de tillfälliga ersättningar som regeringen införde under pandemin, bland annat ersättning för karens och riskgruppsersättningar. Samtidigt försvinner det undantag som regeringen beslutat om gällande läkarintyg.

Det betyder att läkarintyg kommer behövas från och med dag 8 i sjukperioden. Även för ersättning för vab kommer intyg behövas från och med dag 8.

Annons

De tillfälliga reglerna i socialförsäkringen infördes för att göra det enklare för människor att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därmed bromsa smittspridningen i samhället.

Fakta

Det här gäller framöver

Dessa ersättningar försvinner eller förändras:

Ersättning för karens: Ersättningen upphör den 30 september. Ersättningen kan dock sökas retroaktiv fram till den 31 december 2021 för karensavdrag som gjorts på lönen innan den 1 oktober 2021.

Ersättning för riskgrupper och ersättning för vissa närstående till person i riskgrupp: Ersättningen upphör den 30 september. Ersättningen kan dock sökas retroaktiv för dagar man inte kunnat arbeta som skett innan den 1 oktober.

Ersättning för vab: Från och med dag 8 ska intyg bifogas ansökan. Intyget kan utfärdas av sjuksköterska eller läkare.

Sjukpenning: Den som är sjuk behöver från och med dag 8 i sjukperioden uppvisa ett läkarintyg. Anställda visar det för sin arbetsgivare vid dag 8 i sjuklöneperioden (de första 14 dagarna av sjukperioden) och därefter, om man är fortsatt sjuk, för Försäkringskassan dag 15 när man ansöker om sjukpenning. Arbetssökande, egenföretagare och behovsanställda ansöker om sjukpenning direkt från Försäkringskassan och ska inkomma med läkarintyg i samband med ansökan från och med dag 8.

Smittbärarpenning. Den som ansöker om smittbärarpenning ska uppvisa läkarintyg från första dagen, oavsett om det gäller Covid-19 eller någon annan samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom.

Ersättning för sjuklönekostnader. Ersättningen ändrades tillfälligt under pandemin men återgår den 1 oktober till ordinarie regelverk.

Dessa ersättningar fortsätter:

Vab vid skolstängning. Regeringen har aviserat att denna ersättning förlängs. Det betyder att föräldrar till barn vars skola eller förskola stängs med anledning av covid-19 kan få ersättning om de måste vara hemma från sitt arbete.

Ersättning för allvarligt sjuka barn. Regeringen har aviserat att denna ersättning förlängs. Det betyder att föräldrar till barn som har varit allvarligt sjuka och som behöver skyddas så de inte insjuknar i covid-19 kan få en förebyggande ersättning för vab om de behöver avstå från arbete.

Uppskjuten vård och behandling. Regeringen har aviserat att denna ersättning förlängs. Det betyder att den utökade möjligheten att, vid ansökningar om sjukpenning, skjuta upp bedömningen mot normalt förekommande arbete från dag 181 om planerad vård eller rehabilitering blir inställd eller skjuts upp på grund av pandemin kommer finnas kvar.

Källa: Försäkringskassan

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons