Annons

Paret i kärlek och musik

Lessebo • Publicerad 28 oktober 2018
Foto: David Färdigh

Metallica, Cornelis Vreeswijk och Håkan Hellström! Som trubadur får man vara beredd på de mest skiftande önskningar. Några som sprider glädje till publiken är Daniel och Ingela Benkseth, kärleksparet från Lessebo som även utgör en musikduo.

– Att få göra sin älsklingshobby tillsammans med den man lever med är en ynnest!

Annons

Daniel och Ingela träffades via en dejtingsida och blev ett par sommaren 2012. På den första middagen berättade de allt om sina liv för varandra, inklusive musiksmak.

– När Ingela sa att hon älskade country kändes det sådär. Jag tänkte först på dålig hästjazz. Men Ingela upplyste mig om den andra sidan och fick mig att upptäcka den moderna countryn som faktiskt har mycket gemensamt med den hårdrock som jag gillar, berättar Daniel.

För även om utgångspunkterna skiljde sig något åt genremässigt så förenades Daniel och Ingela av ett starkt musikintresse. Ingela har exempelvis sjungit ända sedan barnsben.

– Jag började sjunga redan innan jag börjat prata!

Daniel i sin tur började lira gitarr som liten parvel. Den första gitarren som han fick som åttaåring hänger på väggen i parets vardagsrum.

– Och elgitarren av märket Ibanez som jag fick som tioåring använder jag fortfarande. Ett tag var den undangömd eftersom jag ansåg den var töntig, men idag tycker jag den är ascool!

Redan deras första romantiska middag slutade med att de spelade och sjöng ihop. Men även om Daniel har lång erfarenhet av att spela i coverband så tog det ett tag innan de kom på idén att faktiskt göra något musikaliskt tillsammans.

– Vi spelade på en egen privat fest. Då var det några av gästerna som sa att det lät bra och att vi borde testa att köra som trubadurer. Där föddes tanken men jag visste att Ingela var lite tveksam, så jag lät det vänta och bidade min tid, säger Daniel.

Men så 2015 skedde det första officiella framträdandet. Daniel och Ingela spelade på en 50-årsfest och kände att det funkade. Att som kärlekspar även vara ett trubadurpar visade sig vara en vinnande melodi.

– Vi känner varandra så väl. Det ger utrymme för spontanitet. Daniel styr med sitt gitarrspel och så följer jag med sången. Ibland kan någon av oss få en idé under en låt och hakar den andra på. Vi har fantastiskt roligt när vi spelar, både med varandra och med publiken, konstaterar Ingela.

Annons

Sedan debuten 2015 har det rullat på. Nyligen spelade de i tältet på restaurangen Tack o Bock i Borgholm i samband med Ölands Skördefest. En intensiv konsert på nästan fyra timmar där de förutom sin vanliga repertoar även mottog både väntade och oväntade önskelåtar.

– Bob Marley spelade vi för första gången. Någon önskade dessutom Håkan Hellström. Honom kan vi inte sådär jättebra men det räckte med att dra igång inledningsversen på Känn ingen sorg för mig Göteborg så tog publiken över, berättar Ingela.

Just att vara beredd på det oväntade ingår i trubadurlivet konstaterar Daniel.

– Ja, det kan snabbt skifta från Metallica till Cornelis Vreeswijk!

Hur många låtar har ni totalt på repertoaren?

– Vi har åtminstone 130 låtar som vi köra utan problem.

Som avslutning på spelningen blir det ofta något lugnt känslosamt, gärna en mäktig ballad.

– Utan dina andetag med Kent är ett klassiskt exempel. Vi brukar vanligt avsluta med Stad i ljus av Tommy Körberg.

Både Daniel och Ingela har heltidsjobb vid sidan om men det gemensamma livet på scenen ger en svårslagen kick och är något som de siktar på att fortsätta utveckla och syssla med.

– Det är en ynnest att få göra sin favorithobby tillsammans med den man älskar och lever med!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons