GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Paret som är superföretagare

Paret Jonas Magnusson och Mathilda Karlsson firar tioårsjubileum som mäklarföretagare och fick nyligen en oväntad present. Som franchisetagare för Fastighetsbyrån i Växjö/Alvesta/Uppvidinge/Lessebo/Tingsryd utsågs de nämligen av Veckans Affärer och Bisnode till Superföretagare.
– Vi är ett av 742 företag som fått den utmärkelsen. Det motsvarar drygt en promille av alla företag i Sverige.
Växjö • Publicerad 18 december 2018
Foto: Nadia Hagberg

När Magazinet träffar Jonas och Mathilda pågår förberedelserna inför det dubbla firandet. Både företagets tioårsjubileum och utmärkelsen Superföretagare ska celebreras tillsammans med medarbetarna genom bland annat en avsmakningsmiddag på PM innan jul. För Jonas och Mathilda har de senaste tio åren inneburit en resa från egenföretagare till att idag ha en omfattande mäklarrörelse med 18 anställda.

– Vi är som personer ständigt framåtlutande och blir sällan nöjda. Så det är inte ofta vi unnat oss lyxen att fira framgångar. Men vi har börjat bli lite bättre på att njuta och den här festmiddagen är ju ett väldigt bra tillfälle.

Allt började en gång i tiden med att Jonas pappa i mitten av 90-talet lämnade juristyrket på banken och började som mäklare i Tingsryd. Jonas fick då upp ögonen för yrket och tyckte det verkade vara ett inspirerande jobb.

– Jag gillade både bostäder och affärer, så det var en perfekt kombination. Jag utbildade mig sedan till mäklare och började därefter jobba åt Fastighetsbyrån i Lund.

Mathilda i sin tur utbildade sig till lärare. De blev ett par 2001 och bodde då tillsammans i Malmö.

– Att vara mäklare är något av en livsstil så genom Jonas blev jag delaktig och samtidigt väcktes tanken på att driva ett eget företag tillsammans.

2008 gick så flyttlasset tillbaka till Kronoberg, där de i Tingsryd tog över som franchisetagare för Fastighetsbyrån. Det visade sig dock bara bli en uppvärmning för två år senare, 2010, tog de det stora steget genom att ta över Fastighetsbyrån i Växjö och därmed även områdena Alvesta, Uppvidinge och Lessebo kommuner.

– Man kan säga att då tryckte vi verkligen på ON-knappen och körde, konstaterar Mathilda.

2010 så var fortfarande Växjös kraftiga bostadstillväxt i sin linda, men Jonas och Mathilda gjorde en omvärldsanalys och såg vart år det lutade.

– Vi anställde tidigt en mäklare som enbart jobbade med nyproduktion. Just att specialisera oss och vara experter på våra områden har varit en viktig framgångsfaktor.

Växjös bostadsmarknad har ju formligen exploderat de senaste åren, hur ser ni på framtiden?

– Vi tror att det kommer fortsätta byggas mycket i Växjö, men kanske inte riktigt i samma höga takt. Samtidigt fortsätter inflyttningen in till Växjö, så efterfrågan på bostäder kommer vara fortsatt hög.

Även kranskommunerna Alvesta, Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge påverkas av Växjös expansion.

– Ja, Växjö växer och avstånden krymper geografiskt. Många som jobbar i Växjö bosätter sig på orter runt omkring, vilket driver på efterfrågan även där. Vi kan till exempel se det i Lessebo där bostadspriserna de senaste åren tillhör de som ökat procentuellt mest i hela landet.

Vuxit och ökat har även Jonas och Mathildas företag gjort. Ett kvitto på framgången fick de nyligen när Veckans Affärer och Bisnode utsåg dem till Superföretagare. Av Sveriges samtliga företag så är det 742 som fått utmärkelsen Superföretag, vilket motsvarar drygt en promille.

– Att vara i sällskap med företag som Fortnox och Volvo Construction Equipment är fantastisk kul. Bakom utmärkelsen finns förstås hårddata som omsättning och vinst men det är också en bekräftelse på att det är ett välmående företag invändigt. Vi har ett bra team som trivs tillsammans.

Just kollektivet är något som Jonas och Mathilda lyfter fram.

– Mäklarbranschen är provisionsbaserad och individualistisk, men vi har lyckats skapa ett fint kollektiv och en familjär känsla. Vi gillar att göra saker tillsammans!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.