Annons

Partierna lägger underfinansierad budget – vill använda överskott

Växjö • Publicerad 12 november 2020

Under tisdagen presenterade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet under parollen ”ett jämlikt Växjö” sin budget för Växjö kommun 2021. Det är en underfinansierad budget på 100 miljoner kronor där partierna vill använda överskott från tidigare år.

– Vi finansierar vår budget delvis med överskott från tidigare år, som bland annat beror på statsbidrag. Inbetalda skattemedel ska gå tillbaka till växjöborna och stärka välfärden. De ska inte läggas på hög, säger Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, och Maria Garmer (V), ledamot i kommunstyrelsen.

Annons

Sammanlagt delar de ut 263 miljoner kronor till nämnderna. Den största satsningen på nästan 81 miljoner kronor vill partierna lägga på skolan och nästan lika mycket, 79 miljoner kronor, ska gå till omsorgen.

– Vår budget bidrar till en stark välfärd i Växjö kommun. Vi vill satsa på skolan för vi vet att det är den viktigaste investeringen vi kan göra för kommunens framtid, säger Maria Garmer (V), ledamot i kommunstyrelsen.

Partierna föreslår att kommunen bland annat ska avskaffa minutjakten inom omsorgen och erbjuda timanställda inom bristyrken tillsvidareanställda.

– Vi vill också stärka arbetsmiljön för anställda inom omsorgen för att ge både personal och omsorgstagare mer trygghet och ökat inflytande säger, Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons