Annons

Partiet vill se förändringar i omsorgen

Växjö • Publicerad 28 november 2019
Genrebild.Foto: Olof Elfversson

Socialdemokraterna i Växjö föreslår fler palliativa platser och språkstöd i omsorgen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans lagt fram en rad förslag för att öka kvaliteten. Bland annat vill partierna att man tittar på möjligheten att öppna upp stängda platser på särskilda boenden utanför Växjö tätort och använda dessa för att öka antalet platser för palliativ vård eller avlastning.

– Det känns inte bra att vi har lägenheter som står tomma, som det går att bedriva god omsorg i. Samtidigt tror vi att behovet av platser för palliativ vård behöver öka, det är viktigt att det finns möjlighet att få ett värdigt avslut av livet även utanför hemmet. Vi tror också att behovet av avlösning för anhöriga kommer att öka, det är en annan möjlig användning av de tomma platserna, säger Julia Berg (S), andre vice ordförande i omsorgsnämnden.

Annons

Socialdemokraterna vill också att språkkunskaperna ska säkras för de som är födda utanför Sverige och arbetar inom äldreomsorgen. Socialdemokraterna vill bland annat att omsorgsnämnden ska titta närmare på vilka utbildningsinsatser som kan erbjudas till personer som behöver förbättra och utveckla sin svenska.

– Det handlar om trygghet för omsorgstagare och kollegor men även om rätten till att få rätt språkutbildning för att klara av det arbete som man vill utföra. Det är otroligt viktigt att språket fungerar i ett arbete som är så beroende av kommunikation och patientsäkerhet. Små missuppfattningar kan få stora konsekvenser, säger Julia Berg (S), andre vice ordförande i omsorgsnämnden.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons