Annons

Passkontrollanter hjälper till att lösa brott

Växjö • Publicerad 19 maj 2020
Foto: Urban Nilsson

Polisregion Syd har flyttat ett 30-tal passkontrollanter från gränspolisen till utredningsenheten, där de jobbar sida vid sida med erfarna brottsutredare. Eftersom resandet har minskat kraftigt och gränserna delvis stängts har arbetsbelastningen vid den inre gränskontrollen har lättat. Men det är fortsatt högt tryck på polisens utredningsenhet i region Syd.

- Vi har under lång tid haft ett stort inflöde av ärenden, inte minst bedrägeri- och penningtvättsbrott. Det handlar bland annat om så kallade vishingbedrägerier, när målsäganden vilseleds att via telefon logga in på sin bank. Nu får vi hjälp att utreda fler brott och det gynnar så klart både samhället i stort och den enskilda medborgaren som blivit utsatt, säger Carolina Adler, chef på bedrägerisektionen.

Annons

Passkontrollanterna avlastar nu erfarna utredare med att bland annat begära ut handlingar från banker och företag, jobba med kontospårning, hämta och säkra övervakningsfilmer och hålla telefonförhör med målsäganden.

- Även enklare utredningsuppgifter kan vara mycket tidskrävande men de är viktiga pusselbitar i en brottsutredning och en förutsättning för att till slut kunna lagföra gärningspersoner, säger Carolina Adler.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons