Annons

Påtaglig smittspridning i länet

Kronoberg • Publicerad 23 oktober 2020
.
.Foto: Mikael Persson

I måndags hade Kronobergs län det högsta antal covid-19-positiva personer sedan de började med provtagning för allmänheten. Över 70 personer som provtogs just måndag 19 oktober var positiva.

Överlag är läget nu bekymmersamt, meddelar Region Kronoberg i ett pressmeddelande under fredagen.

Annons

– Andelen positiva var förra veckan den näst högsta sedan vi började med allmän provtagning: 5,5 procent. Innevarande vecka ser andelen ut att bli ännu högre, står det i pressmeddelandet.

I nuläget är 16 patienter inlagda på sjukhus på grund av covid-19. Två av dessa får intensivvård.

– Förutom lokala ansamlingar av fall är den främsta förklaringen till den kraftiga ökningen att vi sett tecken på smittspridning på sjukhusen. Det förekommer även spridning i omsorgen i vissa kommuner, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Älmhult och Ljungby är de kommuner som sticker ut mest vad gäller smittspridningen.

– I de här kommunerna vill vi att invånarna ska vara extra försiktiga. Jobba hemma om det är möjligt, undvik sammankomster på fritiden som after work eller privata fester, håll avstånd och det viktigaste av allt – stanna hemma om man är sjuk, påpekar Christian Blomkvist.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons