Annons

Patient fick medicin mot stroke utan ställd diagnos

Kronoberg • Publicerad 31 december 2021
.
.Foto: JOHANNA LUNDBERG

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan angående en händelse på ett av länets sjukhus där en patient fått ett propplösande läkemedel mot stroke innan diagnosen hade ställts. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Patienten insjuknade med symtom på stroke under ett planerat besök på en mottagning på sjukhuset och togs till akutmottagningen. Efter läkarundersökning misstänktes stroke.

Annons

Larm för ”Rädda hjärnan” drogs igång vilket innebär att patienten genomgår akuta röntgenundersökningar och vid tecken på blodpropp i hjärnans blodkärl ges ett propplösande läkemedel.

Sjuksköterskan som blev tillsagd att gå till röntgen och administrera det propplösande läkemedlet var ovan vid rutinerna och missuppfattade instruktionen.

Läkemedlet gavs utan att invänta resultatet av röntgenundersökningarna och utan läkarordination. Det visade sig av undersökningen att patienten inte hade någon blodpropp eller blödning i hjärnan. Det givna läkemedlet orsakade inga skador, men om det hade varit en blödning i hjärnan hade konsekvenserna kunnat bli allvarliga, skriver regionen.

Vidare skriver regionen att kliniken har sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder kring bland annat ordinationsgivning och kommunikation mellan medarbetare.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons