Patient hamnade på fel avdelning och avled

Foto: Johan Christensen

En chefsläkare med inriktning på patientsäkerhet inom Region Kronoberg har IVO-anmält en händelse där en patient hamnade på fel avdelning och senare avled.

Enligt Smålandsposten var patienten kroniskt sjuk och hade en kanyl som sitter i halsen och som används på personer med förträngda luftvägar. Patienten vårdades dock för en böld på ena benet och blev därför förflyttad från intensivvårdsavdelningen till infektionsklinikens vårdavdelning.

Patienter med en kanyl i halsen ska egentligen inte ligga på någon annan avdelningen än på intensiven. Men i detta fall ansågs patienten ha så pass bra koll på sin kanyl att denne fick vara på infektionsklinikens vårdavdelning. Man ansåg att patienten skulle komma tillbaka till intensiven vid eventuella problem.

Infektionsklinikens vårdavdelning och intensivvårdsavdelningen var i kontakt flera gånger men det dröjde innan mannen flyttades tillbaka till intensiven. Detta trots att patienten fick ett allt större behov av syrgas.

När patienten väl kom tillbaka till intensiven ska denne, på grund av ett problem med en ventilatorbehandling, ha fått ett hjärtstopp och avlidit.

Nu är det upp till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att granska ärendet.

Läs mer

Nyheter

Tre bilar i krock - tre personer till sjukhus

Inträffade strax utanför Växjö.

Nyheter

Trafikolycka strax utanför Växjö - flera bilar inblandade

Har inträffat på riksväg.

Nyheter

Populära restaurangen öppnar nytt i Växjö

Slår upp portarna i september.

Nyheter

Då öppnar nya äventyrsparken i Växjö

Nu har företaget dock satt ett öppningsdatum.

Nyheter

Vill häva spisköp - gick inte laga mycket mat

Kvinna vände sig till ARN.

Nyheter

Nytt coronafall i Kronoberg

Nya siffror från Region Kronoberg.