Annons

Patient tvångsvårdades för länge

Växjö • Publicerad 6 september 2019
Genrebild.
Genrebild.Foto: Smålandsposten

En patient inom vuxenpsykiatrin tvångsvårdades en månad längre än brukligt. Nu anmäler Region Kronoberg händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt

På grund av ett felaktigt datum i patientens föregående dom vårdades patienten nästan en månad för länge. Det var först när chefsöverläkaren vid vuxenpsykiatriska kliniken i Växjö ansökte om förlängd tvångsvård av patienten som missen upptäcktes.

Annons

– Normalt får Förvaltningsrätten bara besluta om förlängning 6 månader i taget, nu blev det 7 månader. Att bedriva tvångsvård utan att den är giltig bedöms ofta som ett allvarligt brott, men frågan är var ansvaret i detta fall ligger, på Förvaltningsrätten eller på chefsöverläkaren, som är den juridiska personen i verksamheten. Fallet och ansvarsfrågan får nu bedömas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), säger chefläkare Lars Häggström.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons