Annons

Patienter med hjärtinfarkt kan få hjälp fortare

Kronoberg • Publicerad 19 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: DENNIS YLIKANGAS

Region Kronoberg har utrett möjligheterna med att utöka hjärtsjukvården i Växjö med ballongutvidgning och kranskärlsröntgen. Sedan 1990-talet skickar Region Kronoberg patienter med hjärtinfarkt till lasarettet i Karlskrona för ballongutvidgning och kranskärlsröntgen. Enligt mätningar har Kronoberg längst ledtid från insjuknande till behandling i hela Sverige, detta på grund av att det är långt att köra med ambulans till Blekinge.

Utredningen har lett till fram till ett förslag om att starta upp behandlingarna på centrallasarettet i Växjö – inledningsvis under kontorstid, för att på sikt utöka till dygnet-runt-vård.

Annons

– Närheten till behandlingsmetoderna är tveklöst bra för hjärtpatienter i Region Kronoberg. Utredningen visar dessutom att det är bra för ekonomin och rekrytering av specialister i ett längre perspektiv, säger Roland Gustbée (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Ärendet går upp till hälso- och sjukvårdsnämnden den 22 december 2021 och ett slutligt beslut väntas sedan tas av regionfullmäktige under 2022.

Avtalet mellan Kronoberg och Blekinge har funnits sedan 1990-talet och går kortfattat ut på att regionerna hjälper varandra. Region Blekinge tar emot patienter med behov av hjärtvård från Kronoberg och Region Kronoberg tar emot patienter med behov av strålbehandling från Blekinge. Utredningen gäller endast vård kopplad till hjärtinfarkter, övriga hjärtpatienter som får vård i Blekinge berörs inte av utredningen.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons