Annons

Patienter vid rättspsyk deltar i kostprojekt - ska förbättra hälsan

Växjö • Publicerad 22 juli 2021
Pressbild rättspsykiatriska regionkliniken.
Pressbild rättspsykiatriska regionkliniken.Foto: Stefan Ahlrik

Patienter vid rättspsykiatriska regionkliniken ska nu få hjälp ”att förbättra hälsan genom kloka kostval” skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Kostprojektet är en del av Region Kronobergs satsning på patientcentrerade måltider på länets sjukhus.

Annons

Patienter med allvarlig psykisk sjukdom löper ökad risk att drabbas av övervikt och diabetes samt har ökad risk för dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar. Genom ett kostprojekt uppmuntrar rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö patienterna att välja bättre mat, vilket kan leda till ett bättre mående enligt pressmeddelandet.

– Inom kliniken arbetar vi med patienternas hälsa som helhet, men kosten utgör en stor del. Genom bättre kostval kan patienternas hälsa förbättras och i projektet har vi samarbetat med patientambassadörer, verksamhetens kostombud, dietist, representanter från regionens produktionskök, distriktsläkare och regionens verksamhetsutvecklare berättar Krister Sjögren, en av delprojektledarna inom projektet.

Patienterna har erbjudits hälsosamtal med läkare där hälsoparametrar som vikt, längd, BMI, bukomfång, blodfetter, blodsocker och blodtryck kontrollerats.

– Vi kan se försiktiga förbättringar på vissa hälsoparametrar, värden som vi annars kunnat förvänta oss skulle försämrats över tid. Vi märker också att patienterna ofta gör nyttigare val när det gäller sin kost.

Projektet har inneburit en helt ny meny som dels genomgående består av nyttigare alternativ, dels innehåller fler alternativ för patienten.

– Livsmedelsverket betonar att maten på sjukhus är en del av den medicinska behandlingen och en fråga om patientsäkerhet. God, hälsosam och behovsanpassad mat som patienterna äter upp är grundläggande för att främja tillfrisknande och öka välbefinnandet.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons