Annons

Pecha kucha-kväll med berg- och dalbanor

Växjö • Publicerad 10 november 2018
Roligt med berg- och dalbana! Växjöbon Håkan Ferner berättade och visade bilder från provturer av berg- och dalbanor runt om i världen. Här är Valkyria på Liseberg.
Roligt med berg- och dalbana! Växjöbon Håkan Ferner berättade och visade bilder från provturer av berg- och dalbanor runt om i världen. Här är Valkyria på Liseberg.Foto: Pressbild

Tjusningen med att åka runt i världen och testa berg- och dalbanor. Ja det var ett av ämnena när Kulturparken Småland och föreningen Svensk Form anordnade Pecha Kucha-kväll, den japanska presentationstekniken som spridit sig över världen.

Visa 20 bilder och tala högst 20 sekunder per bild. Det är grunden i Pecha Kucha, en japansk presentationsteknik som såg dagens ljus första gången i Tokyo 2003 och som blivit ett internationellt framgångsrikt koncept. I Växjö har Kulturparken Småland och Svensk Form anammat tekniken och kör fyra samarrangemang per år.

Annons

– Konceptet bygger på att i koncentrerad form dela med sig av idéer, tankar och projekt, berättar Britt-Marie Börjesgård på Svensk Form.

Att ämnena kan spänna sig över ett brett fält visades inte minst vid förra veckans Pecha Kucha-kväll på Kulturparken Småland. Harald Säll, skogsforskare på Linnéuniversitetet, berättade om den svenska naturens förändring från den senaste istiden för 11 700 år sedan fram till idag. Han kunde konstatera att dagens skogsbruk i kombination med stora populationer av älg och rådjur gynnat granen, bland annat på tallens bekostnad.

– Både för den biologiska mångfaldens skull och för att kunna binda mer koldioxid i skogarna behövs det mer tall.

Konstnären Eva Magnusson talade om estetik i skogsbruket och Helena Kumlin Tryggesson berättade om sitt mekaniska väveri. Roade publiken gjorde också Växjöbon Håkan Ferner som hängivet redogjorde för sitt stora hobbyintresse, att åka berg- och dalbana.

– Det finns idag 3000 berg- och dalbanor i drift runt om i världen. Och hittills har jag åkt 281 av dessa!

Håkan är med i en internationell förening som samlar världens berg- och dalbana-entusiaster.

– Vi åker runt och testar olika banor. Förutom den härliga känslan att snurra runt i hög hastighet uppe i luften så träffar man så otroligt många spännande och fascinerande människor.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons