Annons

Per berättar om hur demokratin infördes i Sverige

Växjö • Publicerad 28 oktober 2018
Foto: David Färdigh

Tisdagen den 17 december 1918 antog den svenska riksdagen principbeslutet om införande av allmän och lika rösträtt. Om dramatiken som föregick beslutet berättade författaren Per T Ohlsson när han besökte Växjö. Han konstaterade att ämnet väcker stort intresse.

– Jag tror att det hänger samman med vår tids bakslag för demokratin. Kanske har vi tagit demokratin för given?

Annons

Det var Bibliotekets vänner och Historiska föreningen som bjudit in journalisten och författaren Per T Ohlsson till Växjö. Hans senaste bok heter 1918, året då Sverige blev Sverige. Titeln anspelar på en rad viktiga händelser som inträffade just det året och den röda tråden är det principbeslut som antogs av riksdagen den 17 december, nämligen införandet av allmän och lika rösträtt.

– Då tog Sverige steget att bli en verklig demokrati!

Men beslutet föregicks av oro och konflikter. Första världskriget rasade fortfarande och så gott som alla varor i Sverige var ransonerade. Arbetsmarknaden präglades av strejker och lockouter. Liberalerna och Socialdemokratin kämpade för demokratins införande men mötte hårt motstånd av den politiska högern, bestående av bland annat kungahuset, officerarkåren och den ekonomiska eliten.

– Under första halvan av 1918 såg det länge mörkt ut. Ett tag verkade det nämligen som att Tyskland skulle vinna kriget, vilket gav högern förnyad kraft. Men när så de amerikanska soldaterna vällde in i västra Europa under sommaren vände krigslyckan och västmakterna gick mot seger.

I samband med Tysklands kapitulation den 11 november så tog den liberalsocialistiska regeringen med statsminister Nils Edén i spetsen beslutet att lägga fram en proposition i riksdagen om införande av allmän och lika rösträtt.

– De tänkte, nu tar vi chansen!

Och så den 17 december antogs principbeslutet som innebar att Sverige tog steget att bli en demokrati. Per T Ohlsson berättar att hans bok om händelserna 1918 fått ett överrumplande stort gensvar, något som han menar hänger samman med den stämning och krypande oro som präglar vår tid då demokratin drabbats av bakslag och flera länder nu går i en auktoritär riktning.

– Många frågar sig idag i Sverige hur det står till med vår egen demokrati. Har vi tagit den för given? Kanske måste demokratin erövras generation efter generation?

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons