Annons

Per satte färg på Växjö

Per Benjamin, världsmästare i blomsterbinderi och den som fyra år i rad ansvarat för blomsterarrangemangen på Nobelbanketten gästade Växjö i helgen då han satte blomstrande färg på PM:s egen Nobelmiddag.
– Att hålla på med blommor är otroligt kreativt!
Växjö • Publicerad 11 april 2019

50 000 blomsterstjälkar! Det är åtgången i samband med den årliga Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholm. I fyra år i rad har floristen Per Benjamin haft ansvaret att blomsterpryda det jättelika evenemanget som tv-sänds globalt och som både skapar trender och ger avtryck hos blomsterhandlare över hela världen.

– Första året passade jag på att lyfta fram nejlikor, för det är en favoritblomma som inte alltid fått den uppskattning den förtjänar.

Annons

Vad är tjusningen med nejlikor?

– Om rosen är divan som slokar lätt är nejlikan den tåliga blomman som är lätt att arbeta med och som finns i mängder med olika färger. Jag använder ofta nejlikan som en byggsten i mina blomsterarrangemang.

Får du fria tyglar när du ska göra blomsterarrangemangen på Nobelbanketten?

– Jag får presentera ett antal temaförslag för Nobelkommittén, som sedan väljer ut det de tycker passar bäst. Man får uppdraget ett år i förväg och sedan följer månader av förberedelser.

På sin meritlista har Per bland annat en världsmästartitel i blomsterbindning. Med sin förkärlek för färgrik blomsterutsmyckning så utgör han en betydande inspirationskälla för florister och blomsterentusiaster. Och att svenskarna älskar blommor kan han intyga.

– Sverige ligger topp tre i Europa när det gäller att köpa blommor!

Foto: Fanny Dusak

Allra mest känd är dock Per för sin medverkan på Nobelfesten. Det temat följde med när han i helgen gästade Växjö i samband med PM:s egen årliga Nobelmiddag. Här gjorde han en mindre men lika vacker kopia av fjolårets blomsterarrangemang i Blå hallen. PM:s festsal pryddes under lördagskvällen av 3000 färgglada blomsterstjälkar.

– Det är fjärde året som PM anordnar sin Nobelmiddag och det här året ville de särskilt lyfta fram blommorna och jag blev därför tillfrågad om jag ville medverka, vilket jag glatt tackade ja till.

När Magazinet träffar Per i anslutning till festsalen pågår de sista förberedelserna med blomsterbindningar inför aftonens högtidsmiddag. Skapandet går på högvarv.

– Det bästa med att vara florist är just skapandet. Man blir dessutom snabbt belönad eftersom en blomsteridé direkt kan omsättas till verklighet. Resultatet syns direkt.

Annons

Slutligen, vad händer egentligen med alla blommor efter Nobelbankettens slut?

– Personalen, det vill säga allt från kockar till servitörer, får ta med sig blomsterbuketterna med sig hem. Det brukar vara ett blomstrande uttåg från Stockholms stadshus på natten!

Foto: Fanny Dusak
Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons