Annons

Peter och Malin bytte livsstil

Hösten 2012 blev en vändpunkt för Peter och Malin Comstedt på Sjöborgen utanför Moheda. De valde en alternativ livsstil med självförsörjning på grönt och kött samtidigt som de startade en utomhusrestaurang med fokus på noggrant utvalda råvaror och smaker.
– Folk tyckte att vi var heltokiga. Men det har varit en fantastisk utveckling och nu har vi gäster från hela Sverige.
Moheda • Publicerad 2 oktober 2018
Foto: Nadia Hagberg

Som entreprenör måste man satsa och våga testa sina idéer. Det menar Peter och Malin Comstedt och ett av deras koncept som visat sig bli en succé är Fläsktisdag, som de drog igång 2015.

– Varje tisdag från maj till slutet av september serverar vi raggmunkar och fläsk i vår utomhusrestaurang. Maten tillagas på färska råvaror direkt på plasts.

Annons

Men idén att starta en utomhusrestaurang mitt ute i skogen mellan Moheda och Lammhult fick många att inledningsvis skaka skeptiskt på huvudet.

– Premiärtisdagen 2015 kom det 25 gäster. Sedan dess har det stadigt ökat. Den här sommaren under högsäsongen har vi haft över 140 gäster varje tisdag. Det är både boende i närregionen och grannkommunerna samt semestrande turister.

Hur mycket fläsk går det åt en välbesökt tisdag?

– Cirka 30 kilo.

Foto: Nadia Hagberg

Platsen är Sjöborgen, vackert belägen vid Sjön Stråkens södra ände och med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet. Det var Peters morfar som köpte fastigheten 1939 och även om Peter själv är uppvuxen i Stockholm tillbringade han alla skollov här på gården.

– På somrarna var jag dräng, skötte djuren och hjälpte arrendatorn med jordbruket. Så jag brukar säga att jag föddes på fel plats. När klassföreståndaren på skolan i Stockholm frågade vad vi ville bli som vuxna så svarade jag bonde, vilket inte var särskilt hippt kan jag lova!

Peter flyttade ner och bosatte sig permanent på Sjöborgen 1987 och Malin anslöt 2004. Att ta över gården var ett självklart beslut men exakt vilken verksamhet de skulle bedriva var mer oklart.

– Men vi har alltid älskat mat så att det skulle bli något inom gastronomi fanns tidigt med i planerna.

Foto: Nadia Hagberg

Peter och Malin började med köttdjursuppfödning parallellt med drivande av restauranger i närområdet. Fast arbetstider på 100 timmar i veckan höll till sist på att ta knäcken på dem. Hösten 2012 sa de upp kontraktet på golfrestaurangen som de drev och bestämde sig för att helt byta livsstil.

– Vi ville leva grönare och mer hållbart. Dels bestämde vi oss för att bli självförsörjande på det vi odlade, födde upp och plockade i skog och mark. För att förmedla vårt liv, leverne och vision för bra mat startade vi utomhusrestaurangen där vi kan lyfta fram Sjöborgens smaker och vår passion för gastronomi.

Annons

Många i omgivningen trodde att de blivit heltokiga. Att presentera sin något annorlunda affärsidé inför exempelvis länsstyrelsen var inte heller oproblematiskt.

– Vi var verkligen utanför boxen och passade inte riktigt in i deras vanliga mallar. Det blev en verklig systemkrock!

Foto: Nadia Hagberg

Men efter en något trevande start har verksamheten vuxit så att det knackar. Tillsammans med exempelvis restauranger som Fäviken och PM tillhör numera Sjöborgen de givna besöksplatserna för foodies, det vill säga gastronomiska finsmakare som reser runt och äter på utvalda restauranger.

– Vi har aldrig någon färdig meny utan istället får gästerna ange teman eller riktlinjer så komponerar vi måltiden utifrån det. Någon önskar till exempel en meny med lantrasen rödkulla som bas och så utformar vi en måltid med det som röd tråd.

Peter och Malin berättar om ett fall då en äldre herre ville en meny med sillpudding eftersom det hängde samman med vackra barndomsminnen.

– Och starka känslor och minnen kom verkligen när han åt middagen. Då kände vi att vi lyckats!

Ibland är det ett sällskap där någon fyller jämnt och då komponeras en meny utifrån året då han eller hon är född.

– Vår bärande idé är att allt ska vara unikt, både råvaror, meny och utformning. Och detaljerna är avgörande!

Foto: Nadia Hagberg

Smaker är något som både Peter och Malin brinner för. Det är också det bärande elementet för deras senaste stora satsning, dryckestillverkning.

– Ända sedan starten har vi gjort egna smaksatta drycker för husbehov. När vi sedan gjorde en förfrågan bland restauranger om det fanns ett intresse så blev det ett väldigt positivt gensvar. Vi gjorde ett första test i mars och nu ett halvår senare har vi 14 återförsäljare. Den här månaden har vi levererat 2000 flaskor.

Annons

Dryckerna görs av örter och blad, bland annat hallon, svarta vinbär, lingon och fänkål.

– De är avsedda som måltidsdrycker. Genomgripande är att vi sänker sötman och höjer syran för att därmed ge en större smakupplevelse!

Foto: Nadia Hagberg

Peter och Malin trotsade och motbevisade skeptikerna. Med gäster från hela Sverige och diplom från Smålands och Ölands gastronomiska Akademi kan de konstatera att deras vägval hösten 2012 ledde rätt.

– Vi har lyckats göra Sjöborgen till en gastronomisk zon!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons