Annons

Plura gör debut i Linnéparken

Med Eldkvarn har rocklegenden Plura spelat på mängder med nöjesställen i Växjö, förmodligen fler än du kan räkna på handens tio fingrar. Under onsdagen blir det dock debut när han för första gången uppträder i Linnéparken.
– Det blir både Eldkvarn-klassiker, några nyskrivna låtar och ett antal covers.
Växjö • Publicerad 6 augusti 2019 • Uppdaterad 7 augusti 2019
Foto: Pressbild

Det är livet på landet som gäller för rocklegenden från Norrköping och Stockholm. Plura blickar ut över Harpsundssjön från sitt sommarställe i södra Sörmland. Det är här i idyllen som han numera skriver sina låtar, även om flödet minskat något de senaste åren.

– Jag känner inte samma tvång eller press längre. Numera skriver jag låtar mer pö om pö när andan faller på. Under Eldkvarn-tiden när det var dags att skriva material till en ny skiva åkte jag ut och isolerade mig veckovis på någon ö, först i Tjust skärgård i Västervik och senare på Sydkoster i Bohuslän.

Annons

Även om flödet av nya låtar har avtagit så bjuds det på några nya kompositioner under den pågående turnén.

– Ja, vi plockar in två till tre nya låtar nu under sommarturnén.

Per ”Plura” Jonsson är en ikon inom svensk rockmusik. Med sitt band Eldkvarn spottade han ur sig plattor från 1971 till 2015 med klassiska låtar som Pojkar, pojkar, pojkar, 3:ans spårvagn, Kungarna från Broadway, Kärlekens tunga och Fulla för kärlekens skull. Numera ligger Eldkvarn på is på obestämd tid och Plura uppträder istället tillsammans med en ny konstellation bestående av yngre musiker.

– De har grymt bra koll på Eldkvarns låtar.

Eldkvarns hits är en bärande del av Pluras sommarturné, men det bjuds också på en del rariteter.

– Killarna i bandet brukar tjata att vi ska slänga in några mer udda Eldkvarn-låtar. Oftast säger jag nej eftersom jag av vis av erfarenheten vet vilka låtar som funkar live och vilka som INTE går hem. Men några rariteter blir det, exempelvis Gatan fram från albumet Pojkar, pojkar, pojkar.

Plura och bandet, bestående av Axel Jonsson Stridbeck, Marcus Arborelius, Jonatan Lundin, Freja Drakenberg och Zacharias Ekelund, startade sommarturnén 11 juli och kör totalt 21 konserter fram till och med slutet av augusti. På onsdag nästa vecka kommer Plura och bandet till Linnéparken i Växjö, en stad som Plura besökt otaliga gånger genom åren. Med Eldkvarn har han spelat på ställen som exempelvis Växjö konserthus, Växjö Teater, Palladium och High Life.

– Och vid Kronobergs slottsruin i slutet av 80-talet! Den kvällen minns jag eftersom vi hade dubbelgig. Först spelade vi tidigt i Växjö och sen skulle vi åka vidare ner till Hotel Grand i Kristianstad. Men lastbilen med vår utrustning blev försenad så vi kom för sent till Kristianstad och kunde inte börja spela förrän midnatt. Publiken hade fått vänta länge och efter några låtar var det någon från publikbalkongen som tappade en öl rakt ner i mixerbordet så att allt dog!

Liknande missöden hoppas Plura undslippa i Linnéparken, en plats som han ser fram mot att få besöka och spela i.

– En grönskande park mitt i stan låter underbart. Jag ser fram mot Växjö-spelningen. Eldkvarn har alltid haft många fans i Växjö.

Annons

Vilket är ditt allra största favoritställe bland utomhusscenerna i Sverige?

– Kungsträdgården i Stockholm. Där är det alltid fullt med folk, till och med i dåligt väder. En gång var det fem plusgrader och regn. Tio minuter innan spelningarna var det helt folktomt, men när vi drog igång konserten var plötsligt flera hundra personer på plats. De kom ditströmmandes från alla håll. Jag vet inte varifrån alla kom. Kanske hade de suttit inne på krogarna och värmt upp.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons