Annons

PM & Vänner bjuder in till skördefest på innergården

PM & Vänners skördefest på innergården i samband med MAT har blivit en stor succé. Råvaror från lokala leverantörer som tillagas av kockar inför öppen ridå och serveras på långbord är framgångsreceptet. I år blir det dessutom gästspel med ost- och ölprovning.
– På lördagen gästas vi av Joels Ost och Craft Beer Experience som kommer matcha de bästa ostarna med de bästa ölen, berättar Per Bengtsson på PM.
Växjö • Publicerad 13 september 2019
Foto: Jesper Rognefall

Att lyfta fram regionens alla duktiga matproducenter och skapa ett matkulturens Almedalen är en vision som välkomnats och bejakats av PM & Vänner, som varit delaktiga i MAT ända sedan starten och som numera kompletterar evenemanget med en skördemässa på sin innergård.

– Tanken är att erbjuda den klassiska formen av skördefest som är så populär nere i Europa och som också har sin historia i Sverige. Konceptet bygger på mat, öl, glädje och kultur.

Annons

Maten som serveras består av smårätter, med råvaror från lokala producenter och som tillagas av kockar inför öppen ridå ute bland gästerna på innergården.

– Det ska vara folkligt och lättillgängligt. Varje rätt kostar endast 50 kronor och sen kan gästerna själva välja att göra kombinationer, exempelvis sätta ihop sin egen trerättersmeny.

Ett populärt inslag på innergården är den gamla klassiska ölvagnen, varifrån man serverar Spendrups ekologiska premiumöl Mellerud.

– Det är som back in days! Helt färsk öl som dessutom serveras i klassiska sejdlar.

På fredagskvällen blir det traditionsenligt prisgala, då Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi delar ut diplom i fem olika kategorier samt tillkännager vem som vunnit det Stora priset för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi.

– I år är det verkligen extremt hög klass på de nominerade i samtliga fem kategorier. Bland prisutdelarna lär det dessutom dyka upp en och annan matkändis, utlovar Per.

Skördefesten fortsätter även dagtid under lördagen, då med ett exklusivt gästspel av Joel Löndahl från Joels Ost och Robert Andersson från Craft Beer Experience.

– Både Joel och Robert tillhör eliten i Sverige på sina specialområden. Nu kommer de matcha de bästa ostarna med de bästa ölen. Det lär garanterat bli en höjdare.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons