Annons

Podduon inspirerar till grön och bildskön matlagning

Siri Barje och Frida Lund är två matälskare som genom Instagram och podcasten "Margarinet" inspirerar till grön matlagning. Under MAT2019 föreläser de om vegetarisk mat men också om hur man får till en fin matbild.
Växjö • Publicerad 11 september 2019
Foto: Pressbild

Seminarier och föreläsningar är en stor del av årets matmässa och två av alla föreläsare är Siri Barje och Frida Lund. Under föreläsningen "Välj vego" på Växjö konserthus berättar de om hur man tillagar proteiner från växtriket men också om hur man fotar mat på bästa sätt.

– Vi kommer att prata om hur man lyckas med sina matbilder men också om hur man lyckas på Instagram generellt. Men det är bara en liten del av föreläsningen. Vi kommer framför allt att prata om grön mat och jag lovar att det inte blir några pekpinnar, bara inspiration, säger Siri Barje.

Annons

Siri Barje är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola och har genom åren jobbat på flera olika restauranger. Hon har bland annat drivit en vegetarisk sommarrestaurang på Öland. Utöver det är hon känd genom sitt Instagramkonto där hon lägger upp inspirerande bilder på vegetarisk mat. Hon är också kock i inslaget "Kökets middag" i Nyhetsmorgon på TV4 och har nyligen släppt boken "Snabbmat för gröna gourmander: Ett stekt ägg är också middag".

– Just nu skriver jag på en ny kokbok som släpps i april nästa år. Så det är fullt upp.

Tillsammans med Frida Lund, som är hobbykock och som genom sitt Instagramkonto sprider filosofin att mat inte är farligt, har Siri Barje podcasten "Margarinet". Även där pratar duon om att man ska äta det man tycker om samtidigt som de tipsar om hur maten blir både roligare att göra och att äta.

– I april tidigare i år fick jag ett meddelande från Frida på Instagram. Vi kände inte varandra även om vi följde varandra men när hon frågade om jag ville starta en podcast med henne så sa jag självklart ja. En vecka senare träffades vi och nu har vi släppt drygt 20 avsnitt.

Föreläsningen i Växjö beskriver Siri Barje som lite av en livepodd. De som har lyssnat på "Margarinet" kommer att känna igen sig.

– Vi kommer att sitta ner på scen och det kommer att bli mer av ett samtal än en föreläsning. Vi blandar frågeställningar med fakta helt enkelt.

Vilka tycker du ska komma på föreläsningen?

– Alla borde komma. Oavsett om man är nyfiken, eller absolut inte nyfiken, på grön mat. Vi pratar om vegetarisk mat på ett lite annorlunda sätt och är väldigt noga med att inte ha några pekpinnar. Vi tar också ta hänsyn till att det är olika lätt att äta vegetariskt i olika delar av landet. Förhoppningsvis kan vi också få de som tror att de inte blir mätta av grön mat att tänka om.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons