Annons

Pojke vägrade äta - BUP skickade inte remiss

Växjö • Publicerad 28 maj 2018

En åttaårig pojke fick för ett och ett halvt år sedan ont i halsen och vägrade att svälja mat. Sedan dess kan han bara äta flytande mat. Efter flertalet läkarundersökningar, utredningar och, enligt föräldrarna, en onödig magoperation i förebyggande syfte hänvisades pojken till Barn- och ungdomspsykiatrin. Där blev problemen ännu större med medicin som gjorde att åttaåringen tappade matlusten.

Läkaren på Bup meddelade senare att han inte hade kompetens att behandla pojken och en remiss skulle skickas till Universitetssjukhuset i Lund. När föräldrarna efter över två månader kontaktade sjukhuset hade de fortfarande inte fått någon remiss.

Annons

– Vi är jätterädda för att det här ska gå åt fel håll och att han ska tvångsmatas igen. Hade vi inte kontaktat sjukhuset i Lund själva så hade vi kanske aldrig märkt att den inte var inskickad. Vi har varken fått hjälp eller vägledning angående hur vi kan hjälpa honom. Ludvig sväljer en sked med yoghurt typ fem gånger för att han är så rädd för att svälja. Han kan inte gå till kompisar efter skolan och vi kan heller inte gå ut och äta då allt hänger på maten. Allting är så himla komplicerat, säger föräldrarna till Smålandsposten.

Magnus Frithiof, centrumchef på Region Kronobergs psykiatricentrum vill inte uttala sig om enskilda ärenden men åtgärder ska ha vidtagits.

– Ska vi skicka en remiss så ska vi göra det. Det ska inte ta över två månader. Det här är inte vanligt förekommande och åtgärder är vidtagna för att minimera risken, säger han till Smålandsposten.

Fotnot: Pojken Ludvig heter egentligen något annat.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons