Annons

Polisen skickar ut 245 000 vykort

Kronoberg • Publicerad 27 februari 2021
.Foto: ADAM WRAFTER

Polisen i region Syd skickar vykort om bedrägerier till personer över 70 år i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne. Totalt är det 245 000 hushåll som får vykorten nästa vecka.

Vykorten innehåller budskap om hur man skyddar sig mot bedrägerier, hur man bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor och vikten av att förbereda sig inför att telefonen ringer.

Annons

– En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Det är lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. Vi har hört många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den uppringda, säger Carina Persson, regionpolischef i polisregion Syd.

I polisregion Syd är telefonbedrägerier, så kallad vishing, ett stort problem och under 2020 anmäldes brottsvinster på 22,5 miljoner kronor.

Nästan 1 700 personer i regionen anmälde att de utsatts för telefonbedrägeri under förra året.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons