Annons

Polisutbildningen sänker begåvningskraven

Publicerad 13 juli 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

De närmaste åren behövs tusentals nya poliser i landet. Därför sänks nu begåvningskraven för att komma in på polisutbildningen, som bland annat finns på Linnéuniversitetet i Växjö, rapporterar Ekot.

Begåvningstestet för polisutbildningen har en niogradig skala. Tidigare har det krävts en fyra för att komma in, en siffra som nu sänks till en trea. Dessutom har spärrtiderna tagits bort, som tidigare inneburit att sökanden som misslyckats inte fått söka igen inom en ett- eller tvåårsperiod. De sänkta begåvningskraven innebär att det är fler som går vidare till intervjuer och ett personlighetstest.

– Vad är det egentligen det testet mäter? Vi vet att betyg är idag det bästa sättet att ta reda på om man klarar av en högre utbildning, säger Betty Rhodin, utbildningschef vid polisutbildningen på Linnéuniversitetet, till P4 Kronoberg. Hon vill istället se att utbildningen blir en högskoleutbildning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons