Annons

Politikern efter granskningen: ”Det är stötande"

Växjö • Publicerad 31 juli 2021
Gunnar Nordmark (L), liberalernas förbundsordförande i Kronoberg
Gunnar Nordmark (L), liberalernas förbundsordförande i KronobergFoto: Lennart Ernstsson

I början av veckan publicerade Dagens Nyheter en granskning där det framkom att det i samtliga regionen i Sverige finns vårdgivare inom hälso- och sjukvård och tandvård, som ger vårdsökande och patienter möjlighet att välja bort läkare eller annan vårdpersonal som är av utländsk härkomst. Nu har Gunnar Nordmark, ledamot i regionfullmäktige för Liberalerna lämnat in en interpellation ordföranden i regionstyrelsen för Region Kronoberg, Mikael Joggansson.

"Det är stötande att kunna välja bort läkare på grund av deras ursprung. Det är förnedrande för hårt arbetande vårdpersonal som nödvändig för att svensk hälso- och sjukvård ska fungera och dessutom uppmuntrar det främlingsfientlighet och rasism, säger Gunnar Nordmark.

Annons

I interpellationen vill Gunnar Nordmark att det klargörs om denna typ av diskriminering förekommer inom någon verksamhet som Region Kronoberg ansvarar för eller som Region Kronoberg samverkar med, om det finns några riktlinjer från Regionen Kronoberg när det gäller frågan om att välja bort läkare av utländskt ursprung och vilka åtgärder regionen avser att vidta.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons